Volledig scherm
Inwoners van Reeth wachten de Overbetuwse politici dinsdagavond op voor het gemeentehuis. © Lex Halsema

Reeth waarschuwt politiek: 'Toon ruggengraat rondom komst railterminal'

REETH - Hoe hard moet Overbetuwe het spelen rondom de aanleg van een railterminal bij het buurtschap Reeth? Overbetuwe loopt al jaren niet warm voor een railterminal (goederenoverslag voor containervervoer per spoor) langs de Betuweroute, maar ziet de aanleg ook als onontkoombaar.

Toch veranderde de opstelling in het gemeentehuis van nee, tenzij recent in ja, mits.

Een koerswijziging die in het buurtschap Reeth, maar ook bij wijkplatforms in Valburg, Oosterhout en Elst veel weerstand en onbegrip oproept. Heel Reeth was gisteravond dan ook uitgelopen naar Elst, waar de gemeenteraad zich over de plannen liet informeren. Tijdens een protestactie voor de deur van het gemeentehuis werden alle raadsleden bij het binnen gaan met naam en partij genoemd. Een serieuze waarschuwing met de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 voor de deur.

Waarschuwing

Secretaris Koos Nijssen van Leefbaar Reeth, mocht tijdens de vragenronde voor de raadsleden niet alleen inspreken, hij mocht tijdens de behandeling ook blijven zitten om vragen te beantwoorden. Maar hij kwam vooral met een waarschuwing. Reeth wil dat de terminal met zo weinig mogelijk overlast voor omwonenden in het landschap wordt ingepast.

Dat de ontsluiting van het terrein niet over afslag 38 (Rijksweg-Zuid /A15) wordt afgewikkeld maar over een zuidelijker aan te leggen ontsluitingsweg en dat de inwoners voldoende financieel voor de overlast worden gecompenseerd. ,,U moet nu ruggegraat tonen en deze zaken voor ons regelen, daarna kan er pas sprake zijn van een ja’’, hield hij de raad voor.

Of die hebben geluisterd zal in oktober blijken, dinsdagavond ging het alleen om informatieuitwisseling. Het politieke kruit bleef droog. 

Betuwe