Rijnstate Elst, impressie van de nieuwbouw.
Volledig scherm
Rijnstate Elst, impressie van de nieuwbouw. © Rijnstate

Rijnstate Elst eerste ziekenhuis dat draait op eigen waterstof: ‘We willen niet afhankelijk zijn van elektriciteit’

ELST/ARNHEM - Rijnstate Elst is het eerste ziekenhuis in Europa dat de energie uit waterstof haalt.  Op het terrein komt een waterstofbank die energie opslaat en die ervoor zorgt dat het gebouw de eerste jaren voor 60 procent zelfvoorzienend wordt. 

4 reacties

 • Jan Meurs

  6 maanden geleden
  Daar horen vooral windmolens op het dak, zonnepanelen zijn mooi, maar die zwarte vlakken nemen veel warmte op en opwarming is er al teveel. Windmolens kennen dat probleem niet.
 • Jan den Tien

  6 maanden geleden
  Je moet ook lezen Henry dat zij de opgewekte energie uit zonnepanelen gebruiken om waterstof te maken. Bovendien kan de andere waterstof best met groene stroom gemaakt worden. Want waterstof maakt je met elektriciteit niet met gas.
 • Henry Ebbers

  6 maanden geleden
  Dit klinkt allemaal mooi, maar het kost 4 keer meer energie om waterstof te maken dan wat het oplevert. Deze energie moet opgewekt worden met bijvoorbeeld zeer milieuvervuiling en natuurvernietigende biocentrales. Gewoon schoon en in principe goedkoop aardgas is nog steeds de beste oplossing. Nu kost het 3 tot 4 keer zoveel aardgas, om waterstof te maken! Aardgas is in overmaat aanwezig en goedkoop. Het is alleen duur gemaakt door belastingen en manipulatie/corruptie. Overal in de wereld is er
 • Robert De Jong

  6 maanden geleden
  Prachtig initiatief, ervaring t.z.t delen met maatschappij. Wanneer systeem aan verwachtingen voldoet is dit een grote stap voor beter milieu

Betuwe