Schrijfjuf Lisanne: 'Dat is het bedje voor het potlood'

BEMMEL - Voor kinderen in groep 3 zijn het spannende weken, nu ze hun eerste woordjes schrijven. Op De Borgwal in Bemmel leren ze dat niet van hun eigen juf, maar van Lisanne, de kinderfysiotherapeut die als ‘schrijfjuf’ wordt ingehuurd. 

Lisanne (40) wijst op het velletje tussen haar duim en wijsvinger. „Dat is het bedje, daar moet het potlood op komen te liggen. Maar let op, de duim en wijsvinger mogen elkaar geen kusje geven.” 

Schrijfjuf

Lisanne is de ‘schrijfjuf’ van basisschool De Borgwal in Bemmel. Ze heeft Bas, Sam, Miley en Maartje uit groep 3 voor zich zitten. Zij schrijven net als hun klasgenoten hun allereerste letters op papier. Lisanne van Oppenraaij helpt ze daarbij hun pen goed vast te houden. Maar Lisanne is niet zomaar een juf, ze is een kinderfysiotherapeut die is ingehuurd door de school. En daarom kennen de kinderen haar alleen als de schrijfjuf.

Digitalisering

De vraag die gerechtvaardigd lijkt is hoe lang de lessen van de schrijfjuf nog nodig zijn. Kinderen werken immers toch steeds vaker digitaal? Zeker nu de tablet in steeds meer klassen opduikt. Maar goed leren schrijven blijft altijd nodig, stelt ze. „Uit onderzoek blijkt dat kinderen letters beter herkennen wanneer ze deze schrijvend hebben aangeleerd. Ook de spelling blijkt beter te zijn wanneer de kinderen deze schrijvend hebben aangeleerd. Door te schrijven krijg je een beter werkgeheugen en kan je ook stukken tekst beter onthouden, reproduceren en verbanden leggen.”

Volledig scherm
Schrijfjuf Lisanne (midden) doceert van links naar rechts Sam, Bas, Maartje en Miley. © Erik van 't Hullenaar

Betuwe