Volledig scherm
Schutters uit Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk zijn in Doornenburg bijeengekomen voor de huldiging van 62 actieve leden. © Rolf Hensel

Schutters 'gemedailleerd' in Doornenburg

DOORNENBURG - Kasteel Doornenburg was zaterdag de gastheer van 250 belangrijke gasten uit de internationale schutterswereld. De Belgische Nobele Orde van de Papegay was voor het eerst in de 44-jarige geschiedenis van dit gezelschap de landsgrens overgestoken, om 62 schutters te 'medailleren'.  

Voor schutterij Gijsbrecht van Aemstel was het een grote eer gastheer te mogen zijn voor de jaarlijks huldiging van schutters, die hun vereniging en de lokale gemeenschap een warm hart toedragen. 

Eren 

De reden van het bestaan van de Nobele Orde van de Papegay (genoemd naar de houten vogel die vroeger de vorm van een papegaai had) is dit soort actieve leden te eren, in de hoop dat ze hun goede werk nog jaren voort willen zetten. Bij deze orde zijn 2.400 schuttersgildes en -verenigingen in Europa aangesloten.

Zaterdag was er eerst de officiële ontvangst van 250 genodigden op Kasteel Doornenburg.  Aansluitend werden 62 schutters uit Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk in aanwezigheid van hun partners en entourage van hun vereniging  in het schuttersgebouw van Gijsbrecht van Aemstel geëerd met een medaille en oorkonde.

Vreemd gaan

Volledig scherm
Griffier Luc Borgions van de Nobele Orde van de Papegay is een opvallende verschijning in de schutterswereld. Hij was zaterdag tevens ceremoniemeester ofwel 'de baas van het kot'. © Rolf Hensel

,,We zijn voor het eerst vreemd gegaan’’, zegt griffier Luc Borgions van de Nobele Orde van de Papegay, die zaterdag tevens ceremoniemeester was. Of zoals hij zelf in sappig Vlaams zegt: ,,De baas van het kot.’’

Luc Borgions (60) is met zijn lange baard en 16de-eeuws kostuum een opvallende verschijning op schuttersbijeenkomsten. Zijn moeder maakte het kostuum destijds voor zijn vader en borduurde het met de hand. 

Dat de huldiging van actieve leden dit jaar in Nederland zou plaatsvinden, besprak Borgions vorig jaar met 
president Geert Claassen van Gijsbrecht van Aemstel uit Doornenburg. ,,Onze Orde zetelt in Antwerpen en vorig jaar was de bijeenkomst in Gent. Ik vertelde hem dat het in Vlaanderen steeds moeilijker wordt een goede zaal te vinden. Wij zoeken namelijk een historisch gebouw dat verbonden is aan de schutterij. Dat is bij ons onbetaalbaar geworden en wij krijgen geen steun van de overheid. Toen stelde Geert spontaan voor het vereremerken van verdienstelijke schutters in Doornenburg te houden, omdat de lokale overheid de locatie gratis beschikbaar te stelt.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Handbalderby met zinderend slot in Huissense heksenketel
    PREMIUM
    VIDEO

    Handbalder­by met zinderend slot in Huissense heksenke­tel

    De tribune in sporthal De Brink in Huissen is zaterdagavond tot de nok toe gevuld. Fans van zowel de Huissense handbalsters als die van hun Angerense aartsrivalen moeten zelfs op de grond of de trappen zitten. Met het – oorverdovende – geluid van trommels, kerstbellen en luchthoorns is het een ware heksenketel. Uiteindelijk slaat HV Huissen de aanval van HV Angeren op de koppositie ternauwernood af: 21-19.

Betuwe