Volledig scherm
Hovenier Wilbert Borgers, links, en klant Gerton Wiecherink in de tuin: "Je kunt hier lekker relaxen."foto Erik van 't Hullenaar

Steeds makkelijker hoveniersbedrijf starten

Genieten van een goed boek en een zomerse cocktail in eigen mooie tuin. Goed aangelegde bestrating, een vijver en netgeknipte buxussen. Veel mensen willen een mooie tuin die weinig onderhoud vergt. Hoveniersbedrijven zorgen daarvoor.De branche is sterk in opkomst. Cijfers van de Kamer van Koophandel en het Hoveniers Informatiecentrum laten zien dat er landelijk 6.969 hoveniersbedrijven zijn. In het jaar 2000 waren dat er nog maar 5.571. In Lingewaard zijn momenteel 25 hoveniersbedrijven. Overbetuwe telt er 35. Precieze regionale cijfers uit het verleden heeft het Informatiecentrum niet, maar zeker is dat het er nu meer zijn dan voorheen. Tuinders bevestigen dat. Voor de groei zijn diverse oorzaken aan te wijzen.

René Smeelen van Productschap Tuinbouw: "Door alle nieuwe huizen die erbij komen, hebben steeds meer mensen een tuintje dat nog aangelegd moet worden. Door tijdgebrek, of omdat ze het gewoon niet kunnen, maken ze vaak gebruik van de diensten van een hovenier."

Maar, stelt Smeelen, de stijging heeft ook een andere oorzaak. "De kleinere tuincentra doen tegenwoordig vaker hovenierswerk als nevenactiveit. Dan plaatsen ze bijvoorbeeld bomen bij klanten. Bij de Kamer van Koophandel staan ze toch ingeschreven als hovenier."

Dat blijken echter niet de enige twee redenen te zijn. Zo heeft de Tweede Kamer in juli 2007 de Vestigingswet afgeschaft. Deze wet stelde bepaalde eisen aan het verkrijgen van een vergunning wanneer iemand een eigen bedrijf wilde beginnen. Zo dienden ondernemers 'bekwaam' te zijn. Ze moesten dus diploma's hebben. Daarnaast stelde de wet dat een nieuwe ondernemer over 'algemene ondernemersvaardigheden' moest beschikken. Nu dat allemaal niet meer hoeft, kan iedereen een eigen hoveniersbedrijf beginnen.

"Ook daarom groeit het aantal zo hard. Amateurs zonder enige kennis kunnen nu gewoon een eigen bedrijf runnen", zegt hovenier Derk-Jan Miggelenbrink van Deja Greenservices uit Huissen. "Dat vind ik oneerlijke concurrentie." Bovendien werken sommige hoveniers volgens Miggelenbrink ver onder de prijs. " En mensen kiezen in eerste instantie toch voor goedkoop, terwijl er wel kwaliteitsverschil is."

Miggelenbrink zit nu 35 jaar in de tuinbouwsector. Sinds zes jaar heeft hij een eigen hoveniersbedrijf. "Ik heb de groei zelf meegemaakt. Het wordt steeds moeilijker klanten te krijgen."

Volgens Miggelenbrink vallen hoveniers zonder diploma snel door de mand. Vooral bij klanten die een hele nieuwe tuin willen. "Het onderhouden van een tuin is echt iets anders dan het aanleggen. Tuinaanleg vereist meer kennis."

Bij Marieke Broekhoeven van de Vereniging Hoverniers en Groenvoorzieningen is de toename van hoveniersbedrijven niet onopgemerkt gebleven. "We zien vooral in het voorjaar een opkomst van hoveniersbedrijven. Dan is het tuinseizoen" , stelt Broekhoven. "Sommige hoveniers werken parttime. Die stoppen in het najaar weer met hun bedrijf, waardoor het aantal bedrijven weer afneemt."

Wilbert Borgers van Borgers Tuintechniek in Angeren denkt dat het aantal hoveniers nog wel meevalt, maar plaats kanttekeningen bij de kwaliteit van de nieuwkomers. "Ik heb alle vakdiploma's en veel ervaring. Belangrijk is dat je tijd voor de klant neemt en luistert naar wat die wil."

Borgers meent dat onderhoudsvriendelijke tuinen de toekomst zijn. "Mensen hebben gewoon weinig tijd."

De toenemende concurrentie ziet hij niet als probleem. "Als hovenier moet je het toch hebben van mond-tot-mondreclame. Die krijg je als mensen tevreden zijn." Borgers onderscheidt zich daarnaast volgens eigen zeggen doordat hij gespecialiseerd is in onder meer het aanleggen van gras. "En ik houd me bezig met de nieuwste technieken en tuintrends."

Betuwe