Volledig scherm
Monzer Mutrahje was econoom in Syrië, maar krijgt groene vingers in de Betuwe. © Gert Janssen, VidiPhoto

Toffe Syrische peren in Ressen

RESSEN - Bij het Ressense fruitteeltbedrijf De Woerdt werken sinds 27 augustus drie Syrische vluchtelingen als perenplukkers. 

Monzer Mutrahje, Amr Mutrahji en Ahmad Mutrahji waren respectievelijk econoom, stedelijk ingenieur en geoloog in Syrië. Voor De Woerdt zijn ze de mannen in de 'plukpiekperiode' een geschenk uit de hemel, nu uitzendbureau's voor Polen moeilijk woonruimte kunnen vinden. Mutrahje: ,,Maar voor ons is het ook heerlijk om in de buitenlucht te werken. Erg gezellig. Hiervoor deed ik alleen vrijwilligerswerk" Zelf verafschuwt Mutrahje peren. "Ik vind ze helemaal niet lekker. In Syrië heb je veel peren, wel drie of vier verschillende soorten, groen of geel. Ze zijn veel zoeter."

Toffe peren

Een groepje Betuwse plukkers komt langs met een soort bolderkar vol met peren. ,,We hebben ze al het verschil uitgelegd tussen toffe peren en rotte peren. Dit zijn toffe peren", knipoogt een van de Nederlandse plukkers, zijn blik op de Syriërs gericht.

De Mutrahji-broers en Mutrahje (hun achterneef) wonen in Nijmegen. Mutrahje is al vier jaar in Nederland en heeft een eigen woning in Nijmegen-Oost, de twee broers wonen nog in het AZC en zijn zes en acht maanden in Nederland. Het snel plukkende drietal moet een deel van de verdiensten afstaan aan het COA, omdat het van die instantie een uitkering ontvangt. Ze reageerden op een oproep op Facebook van De Woerdt, laat eigenaar Wessel van Olst weten. ,,In totaal kunnen ze voor een periode van zes weken werken. We proberen zoveel mogelijk lokale mensen aan het werk te krijgen bij ons en wat ons betreft zijn Monzer, Amr en Ahmad ook buurtgenoten."  

Quote

Wat ons betreft zijn Monzer, Amr en Ahmad ook buurtgeno­ten.

Wessel van Olst, Eigenaar De Woerdt
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe