Volledig scherm
Marianne Veens. © Erik van 't Hullenaar

Vanuit Amsterdam alles uit de kast voor Herveld

HERVELD - Bij sommige mensen zit vrijwilligerswerk in het bloed. Zo ook bij Marianne Veens (66), die het al 50 jaar doet. Ze werd geboren in Herveld als tweede in een gezin van dertien kinderen. Al jong voelde ze de drang om iets bij te dragen aan de gemeenschap. "Ik wilde dat er iets gebeurde in het dorp, vooral op het gebied van jongerenwerk. Dus ging ik aan de slag."

Vrijwilligers
In de Betuwe zijn duizenden vrijwilligers onmisbaar. De Gelderlander zet er wekelijks een in de schijnwerpers.

Ze richtte de Stichting Jongeren Ontmoetings Centrum (SJOC) op, hielp bij de gymnastiekclub en was vanaf de oprichting betrokken bij het dorpshuis en de dorpsraad. De avondvierdaagse en het jeugdvakantiewerk in het dorp bestaan ook mede dankzij haar inzet. Veens verhuisde eind jaren 80 naar Amsterdam, vanwege het rijke culturele leven in de hoofdstad. Het dorp uit, maar eigenlijk nooit weggeweest. Want met het vrijwilligerswerk in haar geboorteplaats is ze niet gestopt.

Jeugdtheater

Quote

Ik wil zoveel mogelijk doen, alles uit het leven halen

Marianne Veens

Vijftien jaar geleden richtte ze het Hervelds Jeugdtheather op, een toneelvereniging voor kinderen van 4 tot 18 jaar. Toen in de beginjaren het verkrijgen van de auteursrechten voor de scenario's een hoge last bleken te drukken op de financiën van de club, bedacht Veens zelf de scripts.

Naast het schrijven van de stukken maakt Veens ook de ontwerpen voor de decors en geeft ze toneelles in de gymzaal aan het dorpsplein. Dat zou eigenlijk een verplicht vak moeten zijn op school, vindt ze. 

,,Het is zo goed voor de ontwikkeling van kinderen." Tegenwoordig pendelt ze tussen haar woning in Amsterdam Noord, op tien minuten lopen van de Dam, en haar ouderlijk huis aan de Binnenstraat in Herveld. De combinatie van de hectiek van de grote stad en de rust van het dorp beschouwt ze als een luxe. ,,Ik wil zoveel mogelijk doen, alles uit het leven halen. Dit werk hoort daar voor mij bij. Het zou voor meer mensen goed zijn om iets voor een ander te doen, zonder daar meteen wat voor terug te krijgen."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe