Volledig scherm
Arno de Beijer vult zijn automaat. © Erik van 't Hullenaar

Verse aardbeien nu al in fruitautomaten

DOORNENBURG - De fruitautomaat aan de Pannerdenseweg in Doornenburg is sinds kort weer gevuld met verse aardbeien. En dat terwijl het aardbeienseizoen pas halverwege april begint. „Voor ons is dat eigenlijk al laat”, zegt Arno de Beier. Hij heeft een kwekerij in Doornenburg. „We lopen altijd voorop, maar door het koude weer lopen we een paar dagen achter.”

Het zijn zelf gekweekte, echt Betuwse aardbeien, benadrukt De Beier. „We proberen zo duurzaam mogelijk te telen, door zo min mogelijk energie te gebruiken en zo lokaal mogelijk te produceren.” Hij wil zich van andere telers onderscheiden door de focus te leggen op de 'smaakbeleving'. „De kwaliteit staat bij ons voorop. Het gaat niet om een pond meer, maar om de perfecte zoete smaak.”

Quote

Midden in het aardbeien­sei­zoen vliegen de bakjes erdoor heen.”

Arno de Beier

Moederdag

Er wordt nog niet veel geplukt. „Maar wat we plukken, wordt wel verkocht.” Het piekmoment in de verkoop ligt in de week van moederdag. „Midden in het aardbeienseizoen. Dan vliegen de bakjes erdoor heen.”

Er worden naast verse aardbeien ook andere producten verkocht. „Van onze aardbeien worden sausjes, jam en smoothies gemaakt. In het hoogseizoen verkopen we ook aardbeienijs”, zegt De Beier. „Alles is lokaal geproduceerd en wordt in een straal van maximaal 15 kilometer verkocht.”

De Waay

Volledig scherm
De Beijer had al eerder willen vullen maar het koude weer liet dat niet toe. © Erik van 't Hullenaar

Voor een paar euro trek je een gezonde snack uit het automaat langs de weg. De Beier: „De eerste automaat plaatste ik ruim 10 jaar geleden. Ik was toen een van de eersten.” Inmiddels staan de fruitautomaten op veel meer plaatsen langs de weg. „We hebben er deze week nog een geplaatst op camping de Waay in Doornenburg en een in Gendt.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe