Volledig scherm
Nieuwbouw op bedrijventerrein Park15 bij Elst. © Theo Peeters

Verzet tegen railterminal bij Reeth groeit

ELST - De Wijkplatforms Elst-Zuid, -Oost, -Valburg en -Oosterhout voelen zich in de steek gelaten door de gemeente Overbetuwe. Die liet eerder deze maand weten onder voorwaarden mee te willen werken aan de komst van een railterminal nabij Park 15. Tot groot ongenoegen van omwonenden.

,,Omwonenden en de Wijkplatforms hebben deelgenomen aan de klankbordgroep Knoop 38.  En die klankbordgroep heeft grote vraagtekens bij het nut en de noodzaak van een railterminal gezet. Wij vinden het onbestaanbaar dat de gemeente Overbetuwe die bezwaren zonder zelfs maar met ons te overleggen aan de kant schuift. Zo hoor je niet met betrokken burgers om te gaan en al helemaal niet met inwoners uit je eigen gemeente'', zegt buurtbewoner Ed Kremers. 

Quote

We vinden het heel teleurstel­lend dat Overbetuwe de provincie volgt in de goedkoop­ste variant aan de kant van Reeth

Omwonenden zien de komst van dat overslagpunt voor goederenvervoer over het spoor niet zitten. ,,We zijn niet overtuigd van het nut en de noodzaak. Bovendien was werkgelegenheid ook voor de gemeente Overbetuwe het belangrijkste ijkpunt om al dan niet mee te werken. Die blijkt nu heel erg tegen te vallen, er is sprake van hooguit tien volledige banen. Wij vinden tegen die achtergrond de aanleg van een terminal uit gemeenschapsgelden niet te rechtvaardigen'', zegt Kremers.

,,En als die terminal er toch perse moet komen, kies dan voor een plek waar de overlast zo klein mogelijk is. We vinden het heel teleurstellend dat Overbetuwe de provincie volgt in de goedkoopste variant aan de kant van Reeth. Een terminal aan de zuidkant van de spoorlijn zou minder overlast geven.'' Kremers hoopt dan ook dat de gemeenteraad van Overbetuwe het college vanavond tijdens de raadsvergadering  terugfluit. ,,Want je eigen bewoners zo in de kou laten staan hoort niet.''

  1. Angerense tractorontwijkers in Hemmense bos

    Angerense tractoront­wij­kers in Hemmense bos

    HEMMEN/ANGEREN Je woont als oma en kleindochter in Angeren, hebt herfstvakantie en wilt samen een dagje naar het bos. Maar je weet niet of je met al die boerenprotesten ver gaat komen. Dan neem je toch Hemmen! Joëlle Selman is er met grootmoeder neergestreken en vinden zelfs nog wat bijzonders: de fraaie en nog prima bruikbare restanten van een kabouterspeurtocht, die afgelopen zondag voor kinderen werd georganiseerd. Elke schoolvakantie heeft het Hemmens bos, tezamen met het Loenense bos het enige in de Betuwe, grote aantrekkingskracht op ouders dan wel grootouders met jonge kinderen. In dit jaargetijde voor de eerste roodbruine blaadjes, vallende eikeltjes en échte, dus niet voor speurtocht uitgezette paddenstoelen.

Betuwe