Janneke van Dijk, Josée Stienstra, Hala Albunni, Katou Youlla en Nadie Khalifa sorteren tweedehand kleding voor minima in Overbetuwe.
Volledig scherm
Janneke van Dijk, Josée Stienstra, Hala Albunni, Katou Youlla en Nadie Khalifa sorteren tweedehand kleding voor minima in Overbetuwe. © Gerard Burgers

Vluchtelingen leren Nederlands en helpen minima

VALBURG - De ideale wereld in het klein in Valburg. Vluchtelingen zijn vrijwilliger voor Bosnië en voor minima in Overbetuwe. 

Het mes snijdt aan vier kanten in een loods in Valburg. Tien vrouwen uit onder andere Sri Lanka, Syrië en Hongkong zijn vrijwilliger voor de lokale gemeenschap en voor Bosnië. Hier wordt duidelijk: de versnelde integratie loopt als een speer (vanaf het eerste moment van opvang van asielzoekers wordt direct begonnen met integratie).

Uit het isolement

Quote

We praten Nederlands met elkaar.

Katou Youlla uit Guinee

Nu nog wekelijks, maar dat wordt uitgebreid naar twee keer per week. Vrouwen komen uit hun isolement en in contact met Nederlanders. Tegelijkertijd leren ze de Nederlandse taal en gewoonten. 

Katou Youlla uit Guinee,  moeder van twee kinderen, gooit een volle vuilniszak met kleren op tafel. Ze zoekt uit wat bruikbaar is en wat niet en maakt stapeltjes voor mannen, vrouwen en kinderen. ,,Ik vind het werk leuk en de contacten gezellig’’, zegt ze. ,,We praten Nederlands met elkaar.’’

Asielzoekerscentrum

De inburgering wordt ondersteund door de gemeente, Forte Welzijn en Vluchtelingenwerk. De loods van de Stichting 4 WD.care is een van de vier initiatieven op dit gebied. Statushouders hebben vaak lang in een asielzoekerscentrum gezeten waardoor ze niet hebben kunnen integreren. Ze zijn de taal niet machtig. Sommigen zijn hoog opgeleid, anderen niet. 

Grote roerganger

De grote roerganger is Hans Saris van autobedrijf Saris 4×4 in Valburg. Hij meldde zich in 2015 als vrijwilliger bij de gemeente toen een grote groep vluchtelingen werd opgevangen in sportcomplex De Helster. 

Saris kent het klappen van de zweep. Negentien jaar geleden werd hij door een hulpstichting gevraagd te helpen met hulpgoederen naar het door oorlog verwoeste Bosnië te brengen. Hij bedacht het plan zijn klanten met een 4WD auto in konvooi mee te laten rijden. Het leidde tot de oprichting van de Stichting 4WD Care, die nog steeds bestaat. 

Armoede Overbetuwe

Dat deze stichting zich nu ook inspant voor statushouders komt volgens Hans Saris door de burgemeester. ,,Hij merkte dat de bevolking meeleefde met nieuwkomers, maar ze attendeerden hem ook op de armoede in onze eigen gemeenschap.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe