Deelnemers aan de wedstrijd.
Volledig scherm
Deelnemers aan de wedstrijd. © DG

Wie maakt het beste profielwerkstuk van de Betuwe?

ARNHEM - Elf havo en vwo-leerlingen van de middelbare scholen in de Betuwe deden maandagochtend op de redactie van de Gelderlander een gooi naar een finaleplek voor het beste profielwerkstuk van het jaar.

De driekoppige jury, bestaande uit Fred Tak (docent op het Beekdal Lyceum), Bart Janssen (student aan de pabo in Nijmegen) en John Bruinsma (journalist van de Gelderlander), kregen een presentatie van de door het HPC in Zetten, OBC in Elst, Lyceum in Elst en en de Citadel uit Lent genomineerde leerlingen.

Duurzaamheid

De Citadel stuurde namens de havo-afdeling Evert Daamen (18) uit Ooij en Robin Loor (18) uit Elst. Zij presenteerden hun werkstuk over duurzaamheid en diervriendelijkheid in de melkveestal. De vwo-ers Anne Verhaak (19) en Bart Poulussen (17), beiden uit Elst, presenteerden een computermodel waarmee ze een oplossing voor het drukke verkeer op de Griftdijk hebben uitgewerkt.

Eva Dulos (17) uit Elst presenteerde namens het OBC uit die plaats haar werkstuk over terrorisme, waarvoor ze uitgebreid onderzoek deed. Dat deed ze onder meer in de door een aanslag getroffen Bataclan in Parijs.

Winkellandschap

Nicolette Zebala en Wendy Vermeulen (beiden 16 uit Arnhem) zijn de havisten van het Lyceum in Elst en presenteerden hun werkstuk over de ontwikkelingen in het winkellandschap. Marieke van Zanten (17 uit Driel) presenteerde haar werkstuk over de bereidheid van mensen om mee te werken aan het halen van de klimaatdoelstellingen in het klimaatakkoord van Parijs.

Voeding

De havisten en vwo-kandidaten van het HPC in Zetten sloten de rij. Patrick Smits (17 uit Randwijk) en Rutger Kerlen (17 uit Zetten) vroegen zich af of je op mars pinda's kunt verbouwen en onderzochten dat ook op de Wageningen Universiteit. Charlotte Harbers (17 uit Heteren) presenteerde haar bevindingen over de vraag of we in onze voeding toekunnen met minder zout.

Op 11 april ontmoeten de finalisten elkaar op de HAN in Arnhem, waarbij zowel bij de havo als het vwo twee teams strijden om de titel, beste werkstuk van de Betuwe. Wie dat zijn, is dinsdag te zien op deze site.  

Betuwe