Bram de Krosse.
Volledig scherm
Bram de Krosse. © Erik van 't Hullenaar

Winnaars landelijke kunstwedstrijd exposeren in Droom

ELST - De kunstwerken van de vier winnaars van het Kunstcongres Oost zijn sinds gisteren te zien in Vergader- en Flexwerk-centrum Droom in Elst. Het gaat om werken van kunstenaars met een beperking. Patricia Frens (29 uit Arnhem) met het werk Eloïs, Merel Schothorst (32 uit Arnhem) met het werk Healing Cocoon en Sandra Visser (40 uit Arnhem) met het werk Selfless werden door een vakjury gekozen.

Bram de Krosse (32 uit Raalte) won met zijn werk Stuck de publieksprijs. 

Het Kunstcongres is een landelijke kunstwedstrijd georganiseerd door het UWV om kunstenaars met een beperking dichter bij de arbeidsmarkt te brengen. De winnaars uit Gelderland en Overijssel (Kunstcongres Oost) mogen hun werken showen in Almelo (stadhuis) en Elst. Hun werk is ook te koop. 

Zelfvertrouwen

Volgens Mandy Molina, namens het UWV projectleider van het Kunstcongres, is het begeleiden van kunstenaars naar de arbeidsmarkt beslist geen doel op zich. ,,Als het lukt is dat mooi meegenomen, maar het gaat vooral om participatie en het winnen van zelfvertrouwen. Ook met kleine stapjes zijn we blij.’’

Tekst gaat onder de foto verder.

Patricia Frens.
Volledig scherm
Patricia Frens. © Erik van 't Hullenaar

Bram de Krosse, de winnaar van de publieksprijs, zegt dat geheel zelfstandig werken als kunstenaar geen reëel doel is. ,,Dat soort druk kan ik ook niet aan’’, zegt de 32-jarige kunstenaar uit Raalte die in 2008 door een hersentumor werd getroffen. Hij won in 2012 ook al de vakjury-prijs, maar is naar eigen zeggen blijer met deze publieksprijs uit 2017. ,,In 2012 had ik het idee nog niet klaar te zijn, nu wel. En uit deze prijs spreekt een hele brede waardering, er hebben veel mensen op mijn werk gestemd.’’

De kunstwerken zijn tot en met 15 oktober in Droom (Nieuwe Aamsestraat 32 in Elst) te zien. Eind dit jaar volgt nog een landelijke expositie met de winnaars uit de andere UWV-regio's in de Johan Cruijff Arena. 

Sandra Vissers.
Volledig scherm
Sandra Vissers. © Erik van 't Hullenaar
Merel Schothorst.
Volledig scherm
Merel Schothorst. © Erik van 't Hullenaar

Betuwe