Volledig scherm

Woningstichting had deel in ABC-constructies

DOORNENBURG/ MILLINGEN - De Lingewaardse en Millingse woningcorporatie Waardwonen heeft in 1998 grondhandelaren bevoordeeld door voor 7,9 miljoen gulden agrarische grond van hen te kopen, waarvan de prijs was opgedreven. Het gaat om grond in Millingen en in Doornenburg. De grondhandelaren –lokale aannemers en Vastgoed BV’s– verdienden daar een kleine 3,5 miljoen gulden aan.

De woningstichting, toen nog St. Joseph, kocht als laatste in de rij van de zogenoemde ABC-constructies. In zo’n constructie wordt door het doorverkopen van grond tussen aan elkaar gelieerde bedrijven de prijs van die grond kunstmatig opgehoogd. Bij een aantal percelen gebeurde dat door koop en verkoop binnen een dag.

Ook was van een deel van de grond bekend dat daar binnen vijf jaar geen woningbouw op gepleegd mocht worden. Dat is tegen de richtlijnen die destijds voor corporaties golden.

Woningstichting St. Joseph had destijds weet van de ABC-constructies. Bij de transacties werden afspraken gemaakt over gunning van de toekomstige bouwprojecten aan de betrokken aannemers. Een van die aannemers bevestigt dat er afspraken zijn gemaakt over de koop van de grond.

Saillant detail is dat de echtgenote van Max de Jong, toenmalig directeur van St. Joseph, sinds 1994 de helft van de aandelen heeft van een bedrijf van de hoofdrolspeler in alle transacties, ondernemer Jan Wilting. Of De Jong op die manier geld aan de transacties overhield is niet duidelijk.

De ABC-constructies kwamen in 2009 al aan het licht toen de woningcorporatie een deel van de grond in Doornenburg wilde verkopen. Deloitte doet momenteel onderzoek naar misstanden.

Toenmalig directeur Max de Jong wilde niet reageren.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe