Volledig scherm
Ton Keuken bij de oude kerncentrale. © William Hoogteyling

Zonnepark voor kerncentrale Dodewaard

DODEWAARD - Er moet een zonnepark komen op het terrein van de kerncentrale in Dodewaard. Dat vindt de lokale CDA-fractie, die hiervoor plannen in de maak heeft. 

Raadslid Ton Keuken (CDA): ,,Het symbool van ergernis moet een symbool van duurzaamheid worden.’’ Sinds 1997 is het grote gebouw aan de Waalbandijk al gesloten. Hij wordt gezien als een flinke sta-in-de-weg. Keuken: ,,Volgens het huidige veiligheidsbesluit van de overheid mag er niets. Daar willen wij wat aan doen.’’

Rechtszaken

De kerncentrale is nu in een 'veilige insluiting': er is geen splijtstof meer en de radioactiviteit is ingesloten. Tot 2045, dan wordt hij ontmanteld. Maar dat kost veel geld: naar schatting 180 miljoen euro. Er zijn diverse rechtszaken gevoerd tussen het Rijk en de aandeelhouders van de GKN, energiebedrijven Nuon, Engie, Uniper en EPZ. Het Rijk wil dat zij zich garant stellen voor de kosten, de ondernemingen willen dat niet. Op dit moment ligt de procedure stil, terwijl de partijen gesprekken voeren.

Sloopfonds

Reden voor het CDA om juist nu actie te ondernemen. Het moet de gemeente een grote sprong geven naar een klimaatneutrale positie. De GKN moet het geld opleveren voor het sloopfonds. Zo is de kans kleiner dat Neder-Betuwe moet meebetalen aan de ontmanteling van de centrale. ,,Want als er niet genoeg geld is, is de kans groot dat het Rijk en daarmee ook de gemeente een deel moet betalen.’’

Draagvlak

Hij wil dat het Rijk het veiligheidsbesluit aanpast en er bij de energiebedrijven op aandringt om het zonnepark aan te leggen. Een meerderheid in de raad heeft hij al, zegt Keuken: de coalitie is het over de hoofdlijnen eens. ,,Maar ik wil zoveel mogelijk draagvlak in de raad.’’ Daarom gaat hij de komende maanden met alle fractie in gesprek. In februari komt het plan aan de orde, bij de bespreking van de Klimaatnota.

Volledig scherm
De oude kerncentrale in Dodewaard op archiefbeeld. Luchtfoto: Theo van Zwam
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe