Zorg in woonwijk: hoe krijg je de buurt mee? Zes voorbeelden in de Betuwe

Als je zorg in een woonwijk wilt bieden moet je als zorgaanbieder uitgebreid en vooral op tijd met omwonenden in gesprek. Zo niet, ligt weerstand en zelfs fel protest op de loer. Zes voorbeelden uit Overbetuwe onderstrepen de noodzaak van goed contact met wijkbewoners.

Volledig scherm
Apollo in Elst © Erik van 't Hullenaar

1. Zelfstandig wonen voor ex-verslaafden met begeleiding aan de Apollo in Elst
Omwonenden bedreigden het personeel met fysiek geweld en ook de bewoners zouden merken dat de buurt ze niet wil. Voor zorgorganisatie SchoonSchip reden om af te zien van een woonproject aan de Apollo in Elst.

Het is oktober van dit jaar als Jeppe van der Schalk van SchoonSchip hoort dat hij de huurwoning aan de Apollo kan gebruiken. Hij wil daar vier volwassenen met een verslavingsverleden onder brengen die met ambulante begeleiding de laatste stap naar een zelfstandig leven moeten zetten.

Van der Schalk stelt de buren per brief op de hoogte over de nieuwe bewoners die drie dagen na verzending in willen trekken. Omwonenden reageren woedend. Ze voelen zich overvallen en reageren zo agressief dat SchoonSchip de zaak afblaast.

Van der Schalk is verbijsterd. ,,We hebben ook zulke huizen elders in Overbetuwe en daar zijn nog nooit problemen geweest.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe