Volledig scherm
Beeld van de brand bij Suez in Weurt. © 112Nieuwsgroep

500 ton papier verbrand, misschien door een batterijtje

WEURT - Brandweer en politie denken niet dat de grote brand die donderdagavond woedde bij de Weurtse vestiging van recyclingbedrijf Suez is aangestoken. Ook leggen de instanties geen link met eerdere branden die recentelijk in de buurt woedden.

Bij die branden, bij een autobedrijf en een handel in trucks en bulldozers, was brandstichting al snel duidelijk.

Volgens een woordvoerder van het bedrijf ontstond het vuur mogelijk door batterijen die tussen het papier zaten en in brand zijn gevlogen. Ook de politie meldt die mogelijkheid. ,,Batterijen horen daar natuurlijk helemaal niet tussen te zitten, maar dit schijnt vaker voor te komen”, zegt de woordvoerder van Suez. ,,Het papier stond ook niet aan de rand van het terrein, dus het is niet zo dat iemand er makkelijk even bij kon.”

Snippertjes

Het vuur vernietigde, naar schatting, zo’n 500 ton aan samengeperst oud papier. Volgens Suez is dat ruim een derde van de totale voorraad die buiten op het terrein lag opgeslagen. Er raakte niemand gewond en er raakten ook geen gebouwen beschadigd. Een nabijgelegen loods werd tijdens de brand door de brandweer natgehouden. 

De rook van het vuur trok met verbrande snippertjes recht over het dorp Weurt, maar inwoners hoeven zich volgens de Veiligheidsregio geen zorgen te maken over gevaarlijke stoffen. Zekerheid over de oorzaak van de brand komt er mogelijk nooit, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Gelderland Zuid.

Containers

Om het vuur te blussen, onder meer met een hoogwerker, heeft de brandweer de geperste balen met kranen uit elkaar moeten trekken, waarbij eventuele sporen verloren zijn gegaan. Het nablussen ging nog de hele nacht door. De verbrande en natgespoten papierresten zijn in containers naar vuilverwerker ARN gebracht.

Suez Weurt is de verzamelplek van oud papier voor de gemeenten in de regio Nijmegen, waaronder Wijchen, Beuningen en Druten. Ook worden er archieven vernietigd van bedrijven uit heel het land.

Maas en Waal