Volledig scherm
Op de plek waar nu Keizershoeve I gebouwd is in Ewijk, stond bijna tweeduizend jaar geleden een boerderijcomplex met een luxe Romeinse villa. De afvoergoot in het midden is deels hersteld en wordt permanent tentoongesteld in het Beuningse gemeentehuis. Ook in Ecowieck, onderdeel van keizershoeve, worden veel archeologische vondsten verwacht. © René Reijnen

Archeologische vondsten bij Ecowieck worden opgegraven

EWIJK - Alle archeologische spullen die op de plek van de toekomstige Ecowieck in Ewijk in de grond zitten, worden er uitgehaald. De Beuningse burgemeester en wethouders hopen deze vondsten ooit te kunnen tentoonstellen. 

De Ecowieck komt in de nieuwe woonwijk Keizershoeve, gelegen tussen de Van Heemstraweg en de Beuningse sportvelden. Om deze ecologische buurt te kunnen bouwen, is er - zoals dat bij alle nieuwbouwprojecten gaat - eerst archeologisch onderzoek gedaan. Daaruit bleek dat er ‘veel’ in de grond zit. ,,Het gaat om spullen uit de Romeinse tijd maar ook van nog langer geleden, uit de Bronstijd”, zegt wethouder Henk Plaizier. Wat er precies uit de grond komt, is afwachten. ,,Je moet denken aan onder andere oude kannen.” 

Zorgvuldig

Voor de extra kosten die vanwege deze opgravingen op de gemeente Beuningen afkwamen, maakten burgemeester en wethouders een paar maanden geleden  250.000 euro vrij. ,,Je moet heel zorgvuldig omgaan met die vondsten. We hebben besloten om alles te laten opgraven”, zegt wethouder Piet de Klein. Hoe lang dat gaat duren, en vanaf wanneer precies, weet hij niet.  

Dat er op de plek van de Ecowieck zoveel in de grond zit, kwam voor De Klein niet als een verrassing. ,,Héél Ewijk ligt vol. Bij ieder nieuwbouwproject vinden we wel iets.” Het grootste deel van de vondsten ligt opgeslagen bij de provincie Gelderland. Enkele stukken zijn tentoongesteld bij Museum Het Valkhof in Nijmegen. Het liefst zouden ze, zo zeggen de wethouders, alle vondsten op één plek laten zien aan de inwoners. 

E-lab

De Ecowieck gaat gebouwd worden door middel van collectief particulier opdrachtgeverschap (cpo). Het betekent dat de toekomstige bewoners de wijk zelf gaan ontwikkelen. Er is plaats voor ongeveer zeventig woningen. Het eerste cpo heeft zich inmiddels gemeld. Deze groep, die zichzelf E-lab noemt, bestaat uit vijftien tot twintig huishoudens. Met E-lab zit Ecowieck nog niet vol. Daarom is de gemeente op zoek naar meer groepen, die moeten uit minimaal zes huishoudens bestaan. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal