Volledig scherm
Asielzoekers © ANP

Azc Ewijk kost minder geld dan gedacht

EWIJK - Aan het asielzoekerscentrum (azc) Hoge Woerd in Ewijk houdt de gemeente Beuningen geld over. Dat blijkt uit een allereerste berekening.

Zoals het er nu uitziet, komen de terugkerende kosten, denk aan het betalen van medewerkers, uit op 45.000 euro.

Vergoeding
De structurele vergoeding die de gemeente krijgt, bedraagt ruim 120.000 euro. Ook de eenmalige kosten die de gemeente moet maken (ruim 120.000 euro, BG), vallen een stuk lager uit dan de inkomsten. Het voordeel is meer dan drieënhalve ton.

Basisschool
Volgens wethouder Hans Driessen komt dat met name door het geld, dat de gemeente krijgt voor onderwijshuisvestiging. „Het rijk keert een vast bedrag (ruim 300.000 euro) uit voor het opzetten van een basisschool. Omdat de kinderen van de Hoge Woerd les krijgen in dorpshuis 't Hart, waar ruimtes leegstaan, hebben we daar niet al dat geld voor nodig."

Quitte
Het betekent niet, dat het bedrag in de spaarpot van de gemeente verdwijnt. Integendeel: B en W streven ernaar quitte uit te komen. „Het geld dat we overhouden, gaan we besteden aan de bewoners van het azc. Bijvoorbeeld voor het opzetten van een peuteropvang of taallessen. Ook is het fijn om vrijwilligers die iets willen organiseren voor de asielzoekers, financieel bij te kunnen staan", zegt Driessen.

Lees het hele verhaal in De Gelderlander van zaterdag 2 juli, editie Wijchen Beuningen, of in de online editie.

Maas en Waal