Volledig scherm
Het bijna 100 jaar oude monument op de hoek Van Heemstraweg-Hosterdstraat in Beuningen. © DG

Beuningen iets guller voor onderhoud monumentale panden

BEUNINGEN - Eigenaren van historische panden in Beuningen met de status van gemeentelijk monument, mogen volgend jaar op iets hogere subsidiebijdrages rekenen.  Na afwezigheid van vijf jaar - wegens broodnodige bezuinigingen - herstelde Beuningen vorig jaar het potje Monumentensubsidies. Daaraan ging een flinke lobby-actie vooraf van monumentenbezitters. 

Voortaan is er weer jaarlijks 35.000 euro beschikbaar vanuit de gemeente en zo'n 25.000 euro als aanvulling vanuit de provincie. De gemeente haalde de ambtelijke kosten echter nog wel van het geschonken bedrag af, zodat er minder overbleef voor de feitelijke kosten van onderhoud of renovatie. De ambtelijke kosten betaalt de gemeente voortaan uit eigen zak. 

Potje nog niet leeg

Eigenaren van gemeentelijke monumenten kunnen 25 procent van de gemaakte onderhouds- en renovatiekosten declareren bij gemeente en provincie. Gemiddeld kunnen ongeveer 12 woningbezitters daarmee geholpen worden. Beuningen telt in totaal 83 gemeentelijke monumenten. Het potje is voor dit jaar nog niet leeg, er zijn vooralsnog elf aanvragen geweest. Beuningen telt ook 23 rijksmonumenten, maar voor onderhoud daaraan moeten de eigenaren bij de rijksoverheid in Den Haag aankloppen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal