Volledig scherm
Het gemeentehuis van Beuningen. © Eveline Van Elk

Beuningen legt inwoners zwijgen op tijdens raadsvergadering

BEUNINGEN - Inwoners die invloed willen uitoefenen op een onderwerp waarover de Beuningse politiek een besluit neemt, mogen dat niet meer tijdens de gemeenteraadsvergadering doen. Maar alleen nog bij de voorbereidende vergaderingen, ook wel de commissies genoemd. 

Regelmatig vertellen inwoners hun (kant van het) verhaal aan de gemeenteraadsleden. Zo hopen ze vaak nog iets aan het te nemen besluit te veranderen. Onderwerpen die afgelopen jaar voorbij kwamen tijdens het inspreken, waren bijvoorbeeld vakantiepark de Groene Heuvels, maar ook de plaatsing van windmolens. 

Andere werkwijze

Na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 gaven de politieke partijen van Beuningen echter aan dat ze het een en ander aan de werkwijze wilden veranderen. Zoals de regels over het inspreken. Wat het verschil is tussen een zegje doen in de raad en commissie, was volgens de partijen voor veel inwoners onduidelijk.

Door nieuwe spelregels in het leven te roepen, hopen ze dat burgers voortaan op het juiste moment hun mening laten horen. 

Inspreken

Bij een commissievergadering - voorafgaand aan iedere raad zijn er drie - mogen inwoners nog inspreken over een onderwerp dat op de agenda staat. Raads- en commissieleden kunnen wat ze horen dan nog meenemen bij hun besluit in de gemeenteraadsvergadering. 

Tijdens de ‘gemeenteraad’, die gemiddeld eens per maand is, mogen ze geen aandacht meer vragen voor dat onderwerp. Inspreken is dan alleen nog mogelijk over actuele issues die niet op de agenda staan. 

Maas en Waal