Volledig scherm
De gemeente Beuningen loopt achter met huisvesten van statushouders. © DG

Beuningen loopt achter met huisvesten statushouders

BEUNINGEN - De gemeente Beuningen heeft een achterstand met het huisvesten van vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Dat komt onder meer omdat Beuningen een aantal grote gezinnen moet onderbrengen die extra zorg nodig hebben. Dat maakt het vinden van een geschikte woning lastiger. 

Iedere gemeente is verplicht om een aantal vluchtelingen met een verblijfsvergunning, die in asielzoekerscentra verblijven, op te nemen. Hoeveel dat er zijn, ligt aan het inwonersaantal. Een gemeente met meer inwoners krijgt een grotere ‘taakstelling’. 

Zo moest Beuningen de eerste zes maanden van dit jaar negen statushouders onderbrengen. Datzelfde aantal staat ook voor het tweede halfjaar, blijkt uit cijfers van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Druten en West Maas en Waal kregen allebei de opdracht om in de eerste helft van 2019 voor zeven asielzoekers met verblijfsvergunning een woning te vinden. Wijchen moet veertien mensen huisvesten.   

Acht personen 

De provincies controleren of gemeenten zich ook aan hun taak houden. Beuningen niet, zo staat in de meest recente gegevens (juli van dit jaar). Tot half 2018 wist die gemeente voor meer statushouders een woning te vinden dan nodig. Daarna ontstond er achterstand, die opliep tot acht personen. Volgens wethouder Pim van Teffelen komt dit doordat het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) te laat statushouders aan de gemeente Beuningen koppelde. ,,Daarnaast is er een druk op de sociale huurmarkt. Je kunt in deze regio binnen een redelijke termijn een huis vinden. Dat is anders als je een specifieke woning wil.”

Dat is het probleem, leggen de Beuningse burgemeester en wethouders in een brief uit aan de gemeenteraadsleden. Aan Beuningen zijn enkele gezinnen met ‘specifieke problematiek’ gekoppeld. ‘Het gaat hierbij om enkele grotere gezinnen met kinderen die een handicap hebben, waarvoor het plaatsen van een woonunit noodzakelijk is. Dit houdt in dat er een tuin moet zijn die groot genoeg is voor het bouwen van een unit.’ 

In buurt van ziekenhuis

Dat net Beuningen deze gevallen krijgt, staat in de brief, komt doordat deze gezinnen een grote zorgbehoefte hebben en daarom aangewezen zijn op locaties dichtbij een academisch ziekenhuis. ‘Ook andere gemeenten in de regio Nijmegen hebben hiermee te maken.’

Inmiddels lijkt het er volgens burgemeester en wethouders op dat voor een van deze gezinnen een woning beschikbaar is. Wel moet er nog bekeken worden of en welke Wmo-aanpassingen er nodig zijn. 

De provincie heeft, zegt Van Teffelen, begrip voor de Beuningse situatie. ,,De provincie erkent de argumenten  We blijven ons inspannen om gezinnen te huisvesten, maar het is niet altijd eenvoudig. We doen ons best om aan het aantal te voldoen.”

Beuningen is niet de enige Gelderse gemeente die te weinig statushouders heeft opgenomen. Elf andere gemeenten, waaronder Nijmegen en Rheden, haalden de taakstelling van het eerste halfjaar van 2019 ook niet. 

Maas en Waal