Beuningen loopt uit voor oude Shermans en jeeps

videoBEUNINGEN - De Van Heemstraweg en het Asdonckterrein in Beuningen waren vrijdag het domein van de honderden oude militaire voertuigen van de Liberation Task Force. Dik 230 Britse en Amerikaanse jeeps, trucks, amfibievoertuigen en zelfs een dozijn tanks reden via een route dwars door Maas en Waal het dorp aan, onderweg van Brabant naar de volgende stop in Slijk-Ewijk.

Met name het zwaarste materieel bleef de hele dag hangen op het Asdonckterrein, waar jong en oud zich vergaapte aan het oude spul dat 75 jaar geleden tijdens de militaire operatie Market Garden misschien ook wel door de regio denderde. Veel lichtere voertuigen reden in de loop van de dag al groepsgewijs richting De Oversteek in Nijmegen, om het verkeer niet al te zeer te hinderen.

Volledig scherm
© Koen Verheijden

Fotograferen

De deelnemers aan de rit kwamen voornamelijk uit Groot-Brittannië en Nederland. Met Engels als voertaal nodigden ook Polen, Tsjechen, Fransen, Spanjaarden, en nog meer nationaliteiten op het Asdonckterrein volwassenen en kinderen uit om de spullen aan te raken en soms zelfs achter het stuur plaats te nemen.

De honderden fotograferende volwassenen en tientallen kinderen van enkele schoolklasjes vergaapten zich vooral aan de enorme tanks. Zoals de Sherman M4A176 van Adrian Scott.

Hij en zijn maten sleutelden de hele middag  aan het gevaarte, waarvan de koppeling én het gaspedaal haperden. De Engelsman hield de hele middag de moed erin: ,,Hij haalt de overkant, al moeten we hem slepen.”

Morgen rijdt een andere, grotere kolonne door de regio. In Wijchen zijn in de ochtenduren 450 voertuigen te bewonderen op de Graafseweg.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal