Volledig scherm
Beuningen heeft 2018 met een positief resultaat afgesloten. © ANP XTRA

Beuningen schrijft zwarte cijfers en haalt geld ‘van de plank’

BEUNINGEN - De gemeente Beuningen sloot 2018 met een positief resultaat van 3,3 miljoen euro af. Ook de komende jaren staat Beuningen er financieel beter voor dan gedacht. Dat blijkt uit cijfers die burgemeester en wethouders onlangs presenteerden. 

Werd er eerst nog vanuit gegaan dat Beuningen in 2020 en 2021 negatieve cijfers zou schrijven, dat lijkt nu niet meer het geval. De verwachting is dat de gemeente in die jaren en ook in 2019 geld overhoudt. ,,We hebben gekeken waar geld op de plank ligt dat we op korte termijn niet hoeven te gebruiken, omdat het project toch niet van start gaat”, zegt Plaizier. 

Ook op het ‘sociaal domein’ heeft Beuningen volgens hem geld ‘gewonnen’. Terwijl veel gemeenten daarop geld moesten bijleggen, was dat in Beuningen niet het geval. ,,We hadden meer geld opzij gezet, dan er is uitgegeven. Dat komt door onze aanpak: we werken efficiënt en zetten steviger in op preventie en participatie. We kijken naar wat nog wel kan, met ondersteuning waar nodig.”

Kritische brief van de provincie

Aanleiding om nog eens extra goed naar de financiën te kijken, en om uit te zoeken waar geld van de ‘plank’ te halen is, was de kritische brief van de provincie Gelderland. Tot twee jaar geleden stond Beuningen vanwege de slechte financiële situatie nog onder toezicht van de provincie. Er zijn toen strikte afspraken gemaakt, om de gemeentelijke begroting weer op peil te krijgen: minder uitgaven, meer sparen om de tekorten bij het grondbedrijf - de inkoop en verkoop van grond voor woningbouw - weg te werken. 

De provincie liet een paar maanden geleden weten te weinig verbeteringen te zien en waarschuwde Beuningen: het moet echt beter.

Opknapbeurt centrum Ewijk

Ondanks de ‘zwarte cijfers’ die nu naar buiten zijn gekomen, blijft de financiële positie aldus Plaizier wel kwetsbaar. ,,Enige voorzichtigheid blijft belangrijk.” Plannen heeft Beuningen wel voor de komende jaren, zoals de opknap van het centrum van Ewijk.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal