Volledig scherm
Foto ANP

Beuningenaar dwong dochters jarenlang tot ontucht

BEUNINGEN/ARNHEM - Een 64-jarige Beuningenaar heeft in de jaren negentig zijn beide dochters jarenlang misbruikt.

Het Openbaar Ministerie eiste donderdag een gevangenisstraf van vijf jaar. „De feiten lijken uit een horrorfilm te komen", aldus de aanklager. „De meisjes zijn misbruikt door hun eigen vader, in hun eigen huis. Nergens waren ze veilig.”

Vakantie
Het misbruik begon tijdens een vakantie van het Beuningse gezin. De man betrad de badkamer van de vakantiewoning waar zijn oudste dochter, dan negen, aan het douchen is. Hij betastte haar en maande het meisje hem ook aan te raken. Vanaf dat moment ging de Beuningenaar steeds een stapje verder. Op momenten dat de moeder de woning uit is, werd het meisje door de man de slaapkamer ingeroepen. Zij moest hem op diverse wijzen bevredigen, uiteindelijk hebben de twee zelfs seks. Op haar zeventiende ontvluchtte ze de woning.

Stoeipartijen
Ook zijn jongste dochter zou hij hebben misbruikt, hoewel dat op minder frequente basis zou zijn gebeurd: „Ik weet dat allemaal niet meer precies, eerlijk gezegd. Ik herinner me alleen wat onschuldige stoeipartijen.”

Verzwegen
De twee slachtoffers hebben het misbruik jarenlang verzwegen, want anders zou hij 'klappen verkopen' of 'mama vermoorden'. In een emotionele verklaring keek de oudste dochter terug op die periode: „Ik voelde me vies, dom en gebruikt. Het voelde alsof ik niet bestond, er niet toe deed. Lange tijd wilde ik zelfmoord plegen.”

Ultimatum
Het balletje ging rollen toen de twee dochters, beiden inmiddels volwassen, in 2014 via Facebook een bericht naar hun vader stuurden en hem een ultimatum stelden: ‘Vertel het aan mama, anders doen wij het.’ De man hield aanvankelijk zijn mond, waarna de dochters de ontucht opbiechtten aan hun moeder en aangifte deden bij de politie.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Maas en Waal