Volledig scherm
Op het gebouw van de ARN in Weurt zijn in 2013 ook al zonnepanelen geplaatst.

Beuningenaren kunnen investeren in zonnepanelen

WEURT - 600 nieuwe zonnepanelen komen begin 2017 op het dak van afval- en energiebedrijf ARN in Weurt te liggen.

Beuningenaren kunnen in deze zonnepanelen investeren, in ruil voor een lagere energierekening. Het is een project van energiecoöperatie NovioVolta, die in 2012 ontstond uit een Nijmeegs burgerinitiatief om duurzame energie te ontwikkelen.

Geen belasting
Mensen die lid worden kunnen een deel van de panelen 'kopen'. „Zij betalen 55 euro per een zesde deel van een zonnepaneel", zegt bestuursvoorzitter Bas van Nistelrooij. „Het voordeel is dat je dan vijftien jaar geen belasting meer betaalt over de energie die jouw paneel oplevert. Dat komt neer op een korting van ruim 12 cent per kilowattuur." Kort geschetst: Een zonnepaneel dat jaarlijks 200 kWh oplevert, bespaart iemand per jaar ongeveer 25 euro.

Vijftien zonnepanelen
Voor één huishouden zijn volgens Van Nistelrooij pakweg vijftien zonnepanelen nodig. Hij ziet in soortgelijke projecten in Nederland echter dat lang niet iedereen zo'n groot aandeel wil: „Sommigen vinden het gewoon leuk om mee te doen of hebben simpelweg niet veel geld te besteden."

Postcoderoos
Met het project moet NovioVolta zich houden aan de 'postcoderoos', een onderdeel van het landelijk Energieakkoord uit 2013. Het houdt in dat enkel inwoners van het centrum van Beuningen en omliggende postcodegebieden in de zonnepanelen kunnen investeren. „We konden gebieden boven de Waal meepakken, maar focussen ons alleen op Beuningen."

Maas en Waal