De organisatoren van de eerste dorpsquiz in Beuningen.
Volledig scherm
De organisatoren van de eerste dorpsquiz in Beuningen. © David van Haren

Bijna 300 deelnemers voor eerste dorpsquiz in Beuningen

BEUNINGEN - Nog een week en dan wordt de allereerste dorpsquiz van Beuningen gehouden onder de noemer ‘Aggunogguswawit’. Zaterdag is de quiz, twee weken later volgt de uitslag tijdens een feestelijke avond in De Lèghe Polder.

Stichting Dorpsquiz Beuningen zag afgelopen jaar het licht en tekende voor de organisatie en de ruim honderd vragen in het dikke quizboek.

296 deelnemers in 29 teams

De leden van het organiserende kernteam zijn bij Hans Crezee in Beuningen bij elkaar gekomen om de puntjes op de i te zetten. Anke Braem, Gijs van den Hurk, Ron Baauw, Erik Loeffen en Crezee zijn sinds oktober 2018 met de dorpsquiz bezig. Braem had al eens meegedaan in Overasselt. 

Het vragenboek van dat dorp namen ze als leidraad. Daarnaast vroegen ze de organisatie van de quiz in Geldermalsen om advies. Crezee: ,,Het is niet zinvol om het wiel opnieuw uit te vinden.’' Ze benaderden een aantal sponsors en kregen voldoende geld bij elkaar.

Inmiddels is de inschrijftermijn verstreken. Er doen 296 mensen mee in 29 teams. Tot grote opluchting van de teamleden. Crezee: ,,We waren toch benieuwd of we mensen zo gek zouden kunnen krijgen om zich in te schrijven.’' Deelnemers komen uit alle vier de dorpen binnen de gemeente Beuningen.

Fanatisme

De teamcaptains halen zaterdag om 19.00 uur het vragenboek op in De Lèghe Polder. Stipt om 23.30 uur moet het boek, met de antwoorden, weer zijn ingeleverd. Crezee: ,,Bij sommigen proef je nu al een enorm fanatisme.”

Het was een hele klus om binnen tien categorieën ruim honderd vragen te verzinnen. Braem legde zich toe op breinbrekers. ,,We hebben ook een aantal creatieve vragen en daarvoor hanteren we een soort jurering.” Loeffen verzorgde de sectie met vragen over Beuningen en de andere dorpen. ,,Dan moet je denken aan dialect en verschillende bijzondere gebouwen.”

Doe-opdracht

Van den Hurk deed een aantal keren mee aan de Maas en Waalse Popquiz; hij won die zelfs drie keer. Zijn specialiteit is dus muziek, maar ook sport: ,,We hebben veel algemene vragen. Niet alleen vragen die over Beuningen gaan.” En dan is er ook nog een doe-opdracht. Wat die precies inhoudt? Ze lachen en houden hun lippen stijf op elkaar.

Als op 28 september de deelnemers horen wie de winnaar is, ‘lichten we ook de belangrijkste vragen toe en geven we de leukste foute antwoorden’, aldus Crezee. Burgemeester Daphne Bergman reikt de wisselbeker uit.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal