Een konijn (Rex Castor), een paar jaar geleden, op de Gelderlandshow in Wijchen.
Volledig scherm
Een konijn (Rex Castor), een paar jaar geleden, op de Gelderlandshow in Wijchen. © Organisatie Gelderlandshow

Bijna 4.000 dieren op eén na grootste show van Nederland in Druten

BEUNINGEN/DRUTEN - De één na grootste kleindiershow van Nederland vindt vanaf dit jaar plaats bij de Metropole in Druten. Door de verkoop van de Wijchense Olympic-hallen kon de Gelderlandshow daar niet meer terecht. 

Al 59 jaar houden meerdere kleindierclubs uit de regio Nijmegen een gezamenlijke tentoonstelling. De komende zestigste editie dreigde bijna in het water te vallen. De Gelderlandshow was ‘locatieloos’. ,,Waar kun je zomaar met een kleine 4.000 dieren naar toe?”, zegt Jos Janssen, al meer dan veertig jaar betrokken bij de Gelderlandshow. 

Metropole

Een mooie locatie wist hij wel: de Metropole, bij velen ook bekend als het vroegere Trio-pand, in Druten. Janssen besloot om bij de eigenaar langs te gaan. Met succes: het weekend voor de kerst was de hal nog beschikbaar. ,,Dat was in het verleden ons weekend. Vanwege de groei van het Wijchense kerstzaalvoetbaltoernooi hadden de voetballers de Olympic-hallen voortaan eerder nodig. Daarom schoof onze tentoonstelling een week naar voren.”

Nog een ander voordeel: de Metropole is met een oppervlakte van 5.000 vierkantemeter een stuk (namelijk 1.000 vierkantemeter) groter dan de Olympic. ,,Kunnen we alles ruimer opzetten.” 

Duivenshow

Of er ook meer dieren komen, weet Janssen niet. Wel dat de grootste duivenshow van Nederland, de NBS-bondsshow, er net als afgelopen twee jaar wordt ondergebracht. ,,Ik hoop dat we sowieso op zo'n 3.800 dieren uitkomen. Het zou fijn zijn als het aantal konijnen weer toeneemt.”

Met een kleine 4.000 dieren zou de Gelderlandshow weer de een na grootste van het land zijn. Alleen de show in Assen, met zo’n zesduizend dieren, moeten Janssen en zijn collega-organisatoren voor zich laten. 

Maas en Waal