Volledig scherm
Blauwalg in de Maas © rijkswaterstaat

Blauwalg verdwijnt alweer uit de Maas, maar het Maas-Waalkanaal is nog groen

WEURT/NIFTRIK/GRAVE - De blauwalg die eind vorige week in de Maas werd aangetroffen, is door de lagere temperatuur en de regen alweer bijna verdwenen. Dit blijkt uit inspectievluchten die Rijkswaterstaat liet uitvoeren.

Door het extreem warme weer zit in veel stilstaand water blauwalg. Dat die ook in de hoofdstroom van de Maas voorkwam, was verrassend, omdat de rivier toch altijd wel doorstroming heeft. 

Volledig scherm
Blauwalg komt aan land in Batenburg. © Eveline Van Elk

,,Vermoedelijk een combinatie van de hitte en een lage waterstand omdat er weinig aanvoer is’’, zegt Jenneke Blok van de rivierbeheerder. ,,Maar ook stromend water kan blauwalg bevatten, het komt daarom ook incidenteel wel eens voor dat de Maas blauwalg heeft. Uniek dit keer is de enorme hoeveelheid: echt over de hele lengte van de rivier hebben we blauwalg gesignaleerd.’’

Ook het Maas-Waalkanaal kleurt inmiddels extreem blauw-groen. Hoogstwaarschijnlijk ook blauwalg, zo beaamt ook Blok. ,,Maar officieel doen we daar geen metingen, want het Maas-Waalkanaal is geen zwemwater. Het hele kanaal is vaarweg en daar moet je dus altijd wegblijven.’’

Rijkswaterstaat meet in principe maandelijks de kwaliteit van de open zwemwateren, waaronder de dode armen van de Maas. ,,Maar als eerste drijflagen met vermoedelijk blauwalgen worden waargenomen, gaan we wekelijks meten.’’ Waterschap Rivierenland heeft afgelopen weekend nog wel monsters uit de Maas laten nemen; de resultaten daarvan worden morgen verwacht.

Roeiers

Volledig scherm
Ook het Maas-Waalkanaal kleurt groen-blauwig. © Paul Rapp

De blauwalg heeft geen consequenties voor studentenvereniging Phocas die oefent in het Maas-Waalkanaal. ,,We zijn op de hoogte gesteld van de blauwalg",  zegt Maarten Cornelissen van Phocas. ,,Omdat wij roeien, komen we echter nauwelijks in contact met het water. Het is voor ons geen reden om trainingen te schrappen."

Wel adviseert de vereniging haar leden om niet in een skiff te gaan zitten, besluit Cornelissen: ,,Dat is een smalle boot die nogal eens wil omkiepen. Gezien de blauwalg willen we dat natuurlijk voorkomen.’’ 

Filmpje

Blauwalg is een bacterie die in principe altijd in waterpartijen zit. Bij warm weer begint ze echter te groeien. Zodra de blauwalg afsterft, komt het kenmerkende blauw-groene filmpje op het water te liggen. Dat kan huidirritatie veroorzaken en wie water binnenkrijgt, kan er goed ziek van worden. Ook huisdieren kunnen ernstig ziek worden van blauwalg, bijvoorbeeld als ze in het water zijn geweest en daarna zichzelf drooglikken. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal