Volledig scherm
Burgemeester Daphne Bergmans aan de babbel met Fieke Peters. © Koen Verheijden

Burgemeester wil met koffieleuten Beunings DNA in de vingers krijgen

BEUNINGEN - Helemaal onbekend zijn de Beuningenaren niet voor de op 11 januari benoemde burgemeester Daphne Bergmans. Ze was tenslotte bijna een jaar waarnemend burgemeester van de Maas en Waalse gemeente. Toch wil ze met de start van het nieuwe jaar nader kennis met hen maken. Door met burgers van een bakkie te genieten.

Na ontmoetingen met inwoners tijdens de Nieuwjaarsreceptie, geeft ze hen nu de gelegenheid om koffie met haar te drinken in een aantal dorpshuizen. De aftrap was vrijdagochtend in De Lèghe Polder in Beuningen. Er kwamen zo'n vijftien inwoners op af. De meesten zijn al voorbij de pensioenleeftijd en komen met regelmaat in het dorpshuis. Bergman gaat eerst langs bij de bridgeclub die in een aparte ruimte zit, maar schuift daarna aan bij kleine groepjes die aan de tafels in de gemeenschappelijke ruimte zitten. Bergman: ,,Ik vind het belangrijk om het Beuningse DNA meer in de vingers te krijgen. Voor sommigen is de drempel naar het gemeentehuis te hoog. Een dorpshuis is laagdrempeliger, de mensen gaan hier makkelijker het gesprek aan.”

Aandachtig luisteren

De inwoners in De Lèghe Polder vertelden haar gisterenochtend wat zij belangrijk vinden. Bergman: ,,Ik krijg complimenten voor de korte lijnen van het Sociaal Team. Maar dat is niet mijn verdienste hè, dat zijn de wethouders.‘’ Het is een geluid dat de aanwezigen veel van de burgemeester horen. Ze luistert aandachtig, maar geeft aan dat niet zij de beslissingen neemt, maar de gemeenteraad. Ze geeft wel tips en zorgt ervoor dat een aantal zaken gespreksonderwerp worden in de gemeenteraad.

Leuk, écht contact

Fieke Peters (57) komt binnen en krijgt een kopje koffie van een van de vrijwilligers. Ze wil haar situatie onder de aandacht brengen en de burgemeester om advies te vragen: ,,Per 1 april zit ik zonder werk door een reorganisatie. Het aantal werklozen in Beuningen is gedaald, ik vraag me af of ze daar actief iets mee doen. Dit is een kans om de burgemeester vragen te stellen op een andere manier. Leuk dat ze het echte contact zoekt met mensen.” Ze sluit aan bij twee anderen aan een tafel en wacht tot Bergman erbij komt zitten.

Quote

Zwembad De Plons is al vijftig jaar oud en gevoelig voor veroude­ring. De burgemees­ter heeft toegezegd de raad te activeren voor vernieu­wing.

Wim de Keijser, Koffiegenoot bij burgemeester Bergmans

Wim de Keijser (74) heeft al eerder die ochtend met de burgemeester van gedachten kunnen wisselen. Hij wil graag dat het zwembad de Plons wordt vernieuwd. De Keijser: ,,Het is vijftig jaar oud en gevoelig voor veroudering. Beuningen heeft veel water. Het is belangrijk dat kinderen en allochtonen hier kunnen blijven leren zwemmen. Maar het kost miljoenen. De burgemeester heeft gezegd dat ze het in de gemeenteraad zal activeren.‘’ Daarnaast is hij samen met zijn tafelgenoten bezorgd of De Lèghe Polder in het centrum blijft. En er zijn onvoldoende flatjes voor ouderen. Het is allemaal aan Bergman gemeld.

Voor Peters was het koffiedrinken met de burgemeester geslaagd, ze is zichtbaar blij verrast: ,,Toen ik haar mijn verhaal deed, drukte ze meteen haar telefoon in mijn handen. Ik moest mijn gegevens erin zetten. Iemand van de gemeente die er meer van weet, gaat me mailen. Ze komt meteen in actie, dat vind ik wel bijzonder!‘’

Op 25 januari om 10.00 uur is er in MFA 't Hart in Ewijk nog gelegenheid om met Daphne Bergman koffie te drinken. 's Middags is ze dan om 15.00 uur in ’t Centrum in Weurt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal