Volledig scherm
© DG

'Buur azc Ewijk krijgt compensatie bij verkoop huis'

BEUNINGEN/EWIJK - De huizenprijzen in de omgeving van het het toekomstige asielzoekerscentrum (azc) in Ewijk zijn gedaald. Omwonenden die hun huis vanwege een echtscheiding of nieuwe baan hun woning 'noodgedwongen' moeten verkopen, worden gecompenseerd door de gemeente Beuningen.

Toch zitten er nog veel haken en ogen aan de regeling.

Individuele gevallen
Zo betreft het huizen die binnen een straal van 300 meter van het toekomstige azc staan. Ook worden alleen mensen gecompenseerd die 'noodgedwongen' hun woning moeten verkopen. Alle andere gevallen gaat Beuningen individueel beoordelen.

Schaderegeling
Beuningen werkt momenteel aan een verbeterde versie van de schaderegeling. Een eerste versie lag er al, maar daar zaten nogal wat haken en ogen aan. Na een gesprek met omwonenden belooft de gemeente de gewenste verbeteringen door te voeren.

Vergoeding
Zo konden huiseigenaren in het oorspronkelijke plan pas om het geld vragen als het huis al verkocht zou zijn, zonder zeker te weten of de vergoeding daadwerkelijk komt. Dat maakt de onderhandelingen met kopers over een verkoopprijs en oversluitingen van hypotheken bij een bank vrijwel onmogelijk.

Aanpassing
Dat wordt aangepast, waardoor verkopers, al voor de koop is gesloten, een beroep kunnen doen op de schaderegeling. De gemeente laat weten dat deze aanpassing naar verwachting geen problemen oplevert. Dit geldt ook voor het aanstellen van twee taxateurs die de gedaalde waarde van het huis in dit soort gevallen moeten bepalen. In eerste instantie wilde Beuningen die zelf benoemen. Op verzoek van de inwoners wordt een van de taxateurs door de huiseigenaar voorgedragen.

Termijn
De termijn dat de regeling geldig is, verandert van tien jaar naar 'de tijd dat het azc er staat'. Hoewel in principe is afgesproken dat het azc over tien jaar verdwijnt, willen de inwoners zekerheid dat de regeling niet automatisch verdwijnt als het centrum om wat voor reden dan ook langer blijft staan.

Struikelblok
Beuningen laat weten dat de aanpassingen nog wel juridisch uitgezocht moeten worden, maar dat deze aanpassingen vermoedelijk één op één worden overgenomen. Het enige struikelblok is dat alleen 'burgerwoningen' een beroep kunnen doen op de regeling. Omwonenden wezen de gemeente erop dat er oude boerderijen rond het azc liggen, die formeel nog bedrijfswoning zijn, maar waar eigenlijk gewoon mensen wonen. 'Dit moeten we echt nog even onderzoeken of dit juridisch kan', laat een woordvoerder per e-mail weten.

Maas en Waal