Volledig scherm
Ronald Bartels in de Wilhelminalaan. © David van Haren

Buurt maakt zich zorgen om ‘onveilige Wilhelminalaan’ in Beuningen

BEUNINGEN - Omwonenden maken ze zich grote zorgen over de veiligheid op de Wilhelminalaan in Beuningen. Het verkeer zou zich niet aan de maximumsnelheid van 50 kilometer per uur houden. Ze roepen de gemeente Beuningen op tot actie. ,,Het is wachten op ongelukken.”

De Wilhelminalaan loopt van de Van Heemstraweg in Beuningen naar de Schoenaker in Wijchen. Wie op de Van Heemstraweg bij De Vrijboom de Wilhelminalaan inslaat, komt eerst verschillende rotondes tegen. De laatste is ter hoogte van het Thujapark, oftewel de ingang van de wijk de Beuningse Plas. Op het stuk na die rotonde tot aan het viaduct over de A73, waar het plaatsnaambord van Beuningen staat, wordt volgens buurtbewoners te hard gereden. 

Veel overstekende kinderen

Dat is extra gevaarlijk omdat daar een ‘onopvallende’ oversteekplaats is: van de Beuningse Plas naar de wijk De Heuve. ,,Veel kinderen steken er vanuit onze wijk ieder dag over om naar basisschool De Peppel te gaan. Vanaf de andere kant lopen er jongens en meiden naar basisschool De Dromedaris”, zegt Ellen Christiaans. Ze woont met haar gezin in de Beuningse Plas. 

Haar zorgen uitte ze bij de gemeente. Net als Ronald Bartels. Als bewoner van de Wilhelminalaan ‘klaagde’ hij meerdere keren dat er snelheidsremmende maatregelen moeten komen. ,,Het verkeer, ook veel vrachtwagens, rijdt er veel te hard. Regelmatig wordt er ondanks een dubbele streep ingehaald.” 

Snelheidsmetingen

Na zijn klachten hield de gemeente snelheidsmetingen. De gemiddelde snelheid die gemeten werd was volgens Bartels 55 kilometer per uur. ,,Zodra de helft van de mensen zich aan de maximumsnelheid houdt, rijdt dus de andere helft 60 kilometer per uur.” 

Om de snelheid te verminderen, plaatste de gemeente paaltjes aan beide kanten van de uitritten aan de Wilhelminalaan. ,,Ik heb de gevolgen niet mogen merken. Het enige voordeel is, dat ik zie waar mijn huis ligt als ik ’s avonds van mijn werk terugkeer.” 

Oplossing

Een oplossing weet Bartels, net als de andere omwonenden wel: een ‘drempel’, zodat het verkeer wel moet afremmen. ,,Het wegdek is een paar maanden geleden vervangen. De gemeente had die maatregel toen mooi mee kunnen nemen”, zegt buurtbewoner Hans Peereboom.

Na het doortrekken van de Wilhelminalaan naar de Schoenaker, een aantal jaar geleden, is volgens hem de weg een stuk onveiliger geworden. ,,Er rijdt veel meer verkeer. Mensen zien na de rotonde in de verte het bord Beuningen-uit al staan en trappen het gas in.” 

Ongelukken

Grote ongelukken zijn er zover bekend niet gebeurd. De gemeente refereert aan één ongeluk in 2017; bij het A73-viaduct is er toen een voertuig van de weg geraakt, alleen blikschade. Met de kat van Bartels, die onlangs werd aangereden door een auto, liep het ook goed af. ,,Gelukkig, maar totdat het een keer echt misgaat. Dat moment kunnen we beter voorkomen”, zegt Christiaans. Een gemeentewoordvoerder zegt dat ze als gemeente de politie vragen om er vaker te controleren.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal