Beuningen/Nederland: Grada Croonen wordt 100 jaar Dgfoto Foto: Bert Beelen
Volledig scherm
Beuningen/Nederland: Grada Croonen wordt 100 jaar Dgfoto Foto: Bert Beelen © Foto: Bert Beelen

CORONABULLETIN #28: Drive-in voor coronapatiënten, Grada werd 100 en recordaantal doden geeft vertekend beeld

NIJMEGEN - De nieuwsberichten over het coronavirus volgen elkaar in rap tempo op. De Gelderlander zet dagelijks de belangrijkste gebeurtenissen op een rij. Met vandaag: recorddoden door correctie in cijfers, een corona drive-in bij het CWZ en een bijzondere 100ste verjaardag.

Het coronavirus in Nederland op dinsdag 7 april:

• In heel het land zijn nu 7427 mensen in het ziekenhuis opgenomen (geweest) vanwege het coronavirus, een stijging van 292 in vergelijking met maandag. In Gelderland is sprake van slechts een lichte stijging.

• Aan het virus zijn nu 2101 mensen overleden, dat zijn er 234 sterfgevallen meer dan gisteren. Veel sterfgevallen zijn nog van afgelopen weekend, maar nu pas administratief doorgevoerd.

• Er liggen momenteel 1424 cijfers coronapatiënten op de intensive care. Dat zijn er 15 meer dan gisteren, waarmee de stijging steeds meer afvlakt. Nog niet zo lang geleden kwamen er soms zelfs 100 patiënten per dag bij.

• Het Nijmeegse CWZ denkt aan een ‘drive-in’ om patiënten te testen

• Grada uit Beuningen vierde deze week haar 100ste verjaardag, maar deed dat noodgedwongen anders dan de afgelopen jaren.

RIVM: 234 nieuwe sterfgevallen, wel minder besmettingen

De afgelopen 24 uur zijn er in Nederland 234 meldingen gedaan van mensen die zijn overleden aan het coronavirus. Het totaal aantal overleden patiënten komt daarmee op 2101. Dat meldt het RIVM in de dagelijkse update. Volgens het RIVM liggen de aantallen op dinsdagen steevast hoog, omdat veel sterfgevallen uit het weekend pas maandag worden gerapporteerd.

7427 coronapatiënten zijn opgenomen (geweest) in een ziekenhuis, een stijging van 292 personen. Met 777 nieuwe besmettingen (láger dan gisteren, toen 952) komt het totaal in Nederland nu op 19.580.

Het aantal van 234 sterfgevallen is het hoogste aantal meldingen in 24 uur tot nu toe. De afgelopen dagen daalde dat getal juist: zaterdag 164, zondag 112, gisteren 101. Belangrijk om te vermelden is dat het gaat om meldingen, veel personen zijn niet de afgelopen 24 uur, maar al eerder overleden.

Volgens het RIVM is op dinsdagen het aantal meldingen consequent het hoogste van de week. Dat is te verklaren doordat veel van de sterfgevallen en opnames op vrijdag, zaterdag en zondag, pas op maandag administratief worden verwerkt en gerapporteerd. Vorige week bijvoorbeeld, meldde het RIVM op dinsdag 175 doden terwijl dat er toen op maandag 93 waren.

CWZ denkt aan ‘drive-in’ om patiënten met huisartsverwijzing op corona te testen

Het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis overweegt binnen enkele dagen een ‘drive-in’ op te zetten, waar huisartspatiënten zich in een auto kunnen melden voor het laten afnemen van een coronatest.

De nieuwe testvoorziening is bedoeld voor patiënten met een coronaverdenking die door hun huisartsen in de regio Nijmegen worden doorgestuurd.

Helemaal in kannen en kruiken is de zaak nog niet. Het Nijmeegse ziekenhuis overlegt met de huisartsen wat de beste oplossing is. Het alternatief is dat medewerkers van het CWZ op verzoek van een huisarts op bezoek gaan bij patiënten thuis om de test af te nemen. Dat scheelt mensen die mogelijk met het Covid-19 virus zijn besmet een ritje naar het ziekenhuis.

Hoe dan ook moet er wat gebeuren, zeggen ziekenhuis en huisartsen. Op dit moment duurt het te lang voordat mensen die via de huisartsenpraktijk zijn getest de testresultaten terugkrijgen. ,,We weten dat de uitkomst onbetrouwbaarder is naarmate het labonderzoek langer op zich laat wachten. Daarom is een snelle afhandeling noodzakelijk”, aldus microbioloog Andreas Voss van het CWZ.

Andreas Voss van het CWZ in Nijmegen
Volledig scherm
Andreas Voss van het CWZ in Nijmegen © Paul Rapp

Grada werd 100 en vierde dat anders dan normaal: ‘Ik zou je graag een knuffel geven’

Alles was al geregeld. Grada Croonen-Romviel uit Beuningen zou haar honderdste verjaardag vieren bij Café Hanneke in Weurt. Ook de burgemeester kwam misschien langs. Vanwege het coranavirus zat dat er allemaal niet in. Maar Grada zelf genoot niet minder van deze bijzondere dag.

Alleen zitten, hoeft ze deze maandag niet. Daar zorgen haar drie kinderen wel voor. Ze maakten van te voren een planning. De hele dag door krijgt Grada bezoek. Haar ene zoon is vanochtend vroeg al geweest. Rond half elf staat het volgende deel van de familie klaar.

Met een spandoek, cadeautjes, champagne en taart willen ze hun moeder, oma en omi verrassen. Voordat ze bij haar woning zijn, loopt de ‘jarig job’ al naar buiten. Met zijn allen zingen ze ‘lang zal ze leven’. Ook de handen van Grada gaan de lucht in. De andere bewoners van de seniorenflat kijken toe.

Wanneer we de vergelijking met de Spaanse griep maken, lijkt mama de ernst te begrijpen

,,Wat ben je mooi, mam”, roept dochter Hanneke. ,,Ik zou je graag een knuffel geven. Helaas kan dat nu niet.” De familie wil geen risico lopen en blijft daarom op een afstandje.

Deze plaat, gemaakt ter ere van verjaardag 100, hing bij de woning van Grada.
Volledig scherm
Deze plaat, gemaakt ter ere van verjaardag 100, hing bij de woning van Grada. © eigen foto

Maas en Waal