Volledig scherm
PREMIUM
Marinka Peters verloor haar zoontje Luuk toen hij 4 was. Luuk kampte met een ernstige stofwisselingsziekte. © Eveline Van Elk

De 4-jarige Luuk had een ernstige stofwisselingsziekte: ‘Alles wat je niet wilt, is gebeurd’

KindereuthanasieKinderartsen pleiten voor de optie van euthanasie bij kinderen tussen 1 en 12 jaar. De discussie over actieve levensbeëindiging staat weer op scherp. Marinka Peters uit Weurt had haar zoontje Luuk graag behoed voor het laatste etmaal van zijn leven. Dit is haar verhaal.

Quote

Toen hij 4 jaar was, woog hij 6,3 kilo en was hij 83,5 centimeter lang

‘Onze zoon Bas werd afgelopen jaar 4. Daar zag ik altijd tegenop. Dat ik vanaf dan de hele tijd zou denken: zo oud is onze Luuk nooit geweest. Maar het ging goed. Bas heeft inmiddels zelfs bijna alle kleren van Luuk wel gedragen. Dat ik van hem zwanger werd, was een cadeautje. Voor het eerst in drie jaar hield ik weer een baby vast. Dat had ik na Luuk nooit meer gekund, zelfs niet bij mijn eigen nichtjes.

,,Luuk werd op 21 december 2007 geboren. Ik merkte na een paar weken dat er iets was. Hij huilde anders dan onze dochter Iris had gedaan. Het had iets wanhopigs. Hij krijste de hele dag, spuugde met golven. Kon gebeuren, zeiden ze op het consultatiebureau. Onze huisarts stuurde ons direct naar het ziekenhuis. Daar is hij zes weken geobserveerd, maar ze vonden niks. Later werd er een psycholoog bijgehaald. Die concludeerde dat ik geen band met Luuk zou hebben. Ik zei: ‘Maar hij ontwikkelt zich niet, draait niet, stopt geen speeltjes in zijn mond.’ Er volgden allerlei scans en prikken. De kinderarts vroeg hardop of ik hem zijn voeding en medicijnen wel gaf. Vreselijk voelde dat.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal