Publiek was vanavond niet welkom in het gemeentehuis in Beuningen. De raadsvergadering konden ze thuis via de website van de gemeente volgen.
Volledig scherm
Publiek was vanavond niet welkom in het gemeentehuis in Beuningen. De raadsvergadering konden ze thuis via de website van de gemeente volgen. © Eveline Van Elk

Deel raad komt niet vanwege corona, maar nieuwe wethouders zijn benoemd

BEUNINGEN - VVD, CDA en SP waren vanavond niet aanwezig bij de raadsvergadering in het Beuningse gemeentehuis. Ze vonden het gezondheidsrisico vanwege het coronavirus te groot en bij elkaar komen onnodig.

‘We blijven er bij dat deze vergadering onverantwoord en niet strikt noodzakelijk is, en deze zonder problemen doorgeschoven had kunnen worden', schrijft Karin Janssen - van den Heuvel namens de VVD. 

Visnetje

De ‘agendacommissie’ besloot anders: de bijeenkomst ging door. Iets wat wettelijk is toegestaan. Wel trof de gemeente de nodige maatregelen, zoals een extra schoonmaakronde en anderhalve meter afstand. De stembriefjes, die nodig waren voor de benoeming van de wethouders, werden zelfs met een visnetje opgehaald.

Dat de vergadering niet werd afgelast, was voor de nieuwe coalitie -bestaand uit Beuningen Nu & Morgen, GroenLinks, D66 en PvdA- van belang. Alleen in een fysieke bijeenkomst konden Piet de Klein, Frans Houben, Hans Driessen en Sijmen Versluijs benoemd worden tot wethouder

Verantwoordelijkheid

,,Sinds begin maart hebben we een demissionair college. Terwijl juist in deze tijd een sterk bestuur noodzakelijk is”, aldus Eric van Ewijk, fractievoorzitter van BN&M. ,,Gezondheid komt uiteraard ook bij ons op de eerste plaats, maar we nemen onze verantwoordelijkheid.”

Henk Plaizier, die net als CDA’er Pim van Teffelen nu geen wethouder meer is, keert terug als raadslid van VVD. Hij neemt de plek in van Marloes Loeffen. De samenstelling van de CDA-fractie verandert niet, ondanks dat Van Teffelen stopt als wethouder. Andere nieuwe raadsleden zijn Jaap Bril (GroenLinks) en Hans Crezee (PvdA). 

Maas en Waal