‘Dit pand is net goede wijn, het rijpt met de tijd’

Tussen oude murenIn deze aflevering van de rubriek Tussen oude muren vertellen Cobi van Hemmen en Casper ter Heerdt over het kunstklooster in Beuningen.

Volledig scherm
Casper ter Heerdt en Cobi van Hemmen. © David van Haren

Hoe is het om te wonen in een monument? In Maas en Waal staan veel panden met een verhaal. De bewoners vertellen over het leven tussen oude muren.
Klik voor eerdere afleveringen

Of ze even wilde aangeven wat het bouwjaar is van de woningen. Toen Cobi van Hemmen van de overheid die vraag kreeg, kon ze daar eigenlijk geen antwoord op geven. Want aan de woonruimtes en ateliers die ze verhuurt aan kunstenaars in het statige complex aan de Kloosterstraat en achter de bioscoop aan het Asdonckterrein, is in de loop der jaren telkens wat erbij geklust.

Het klooster stamt uit 1878, weet de eigenaresse wel. Het is gebouwd voor de Zusters van Liefde, die vanuit Tilburg naar Beuningen kwamen. Steeds kreeg het complex er vleugels bij. Voor een school, voor de kleuters en het oudemannenhuis. Toen scholen en later ook een bejaardenhuis deze taken overnamen, werd het klooster overbodig.

‘Ik kom hier nooit meer weg’
In 1971 besloot Van Hemmens vader het gebouw te kopen. De 68-jarige Beuningse is er dan ook mee opgegroeid. Ze zat er zelf op de kleuter- en meisjesschool, woonde er tijdens haar studie en is nu de beheerder. ,,Ik kom hier nooit meer weg”, grapt ze.

In 1995 kwam het klooster mede op haar verzoek op de lijst van gemeentelijke monumenten. ,,Dat wilde ik graag om de cultuurhistorische waarde te benadrukken. Als iets een monument is, kijken mensen er anders tegenaan. Dan is een oud muurtje ineens niet meer waardeloze troep, maar vakkundig metselwerk. Wonderlijk is dat.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal