Volledig scherm
Basisschool De Dromedaris in Beuningen gaat uit. Het schoolgebouw is aan vervanging toe. © Paul Rapp

Drie Beuningse scholen worden nieuw of vernieuwd

BEUNINGEN - De Beuningse basisscholen De Dromedaris, de Vuurvlinder en SBO De Klavervier krijgen op korte termijn een nieuw gebouw of een verbouwing. Met de andere scholen in de gemeente Beuningen zijn, in ieder geval de eerste vijf jaar, geen plannen. Dat staat in het onlangs verschenen ‘Integraal Huisvestingsplan Onderwijs’.  

De bouw van een nieuwe school voor De Dromedaris zou vorige zomer al starten. Gemeenteraadsleden staken daar een stokje voor.

Eerst moest alle onderwijshuisvesting van de gemeente Beuningen in beeld worden gebracht, vonden ze. Zodat duidelijk is hoeveel scholen er in de toekomst nodig zijn en hoe het ervoor staat met de gebouwen.

Dromedaris

Binnen vijf jaar moet er op drie scholen iets gebeuren, staat in het ‘Huisvestingsplan’ dat een externe partij met gemeente, schoolbesturen en kinderopvangorganisaties opstelde. De eerste is De Dromedaris.

Dit 27 jaar oude gebouw scoort het slechtst: op vijf van de zes onderzochte punten, zoals uitstraling en bouwkundige staat, krijgt het pand een onvoldoende. Renovatie is niet de oplossing voor De Dromedaris, zeggen betrokken partijen.

,,Het gebouw leent zich niet voor grote aanpassingen en ook uitbreiding is beperkt mogelijk. Terwijl dat wel nodig is. Nu staan er noodlokalen op het terrein en wordt er lesgegeven in twee schoolwoningen. Dat is niet ideaal”, zegt Gerard van der Burgt, bestuurder van Oeverwal. Onder deze scholenstichting vallen acht scholen, waaronder De Dromedaris. Dus wordt er nieuwbouw voorgesteld.       

Gebreken

Een ander gebouw waar iets aan moet gebeuren, is dat van speciale basisschool Klavervier. Dit pand, dat dateert uit 1986, zou veel ‘bouwkundige en installatietechnische gebreken’ vertonen. Naast de bouw van een nieuwe school spelen gemeente en Oeverwal nog met een andere gedachte: Klavervier verhuizen naar multifunctionele accommodatie ’t Hart in Ewijk. ,,Daar is nog ruimte voor een school", zegt wethouder Henk Plaizier. ,,Bovendien zit Klavervier minder aan een bepaalde locatie gebonden. De leerlingen komen uit de hele gemeente.”

Ruimtegebrek

De derde school, de Vuurvlinder, is niet in slechte staat maar kampt met ruimtegebrek. De school heeft geen speellokaal en ook voor de peutergroepen is geen ruimte. Die jonge kinderen zitten momenteel in Montessorischool De Triangel. Daarom is het plan om De Vuurvlinder uit te breiden met een speellokaal en het handvaardigheidslokaal geschikt te maken voor peuters.

Later, pas na 2024, staan er nog twee renovaties op de planning in Beuningen: van het oude gedeelte van De Triangel en van De Peppel. Voor De Peppel wordt gedacht om de schoolwoningen te renoveren en geschikt te maken voor kinderopvangorganisatie KION en het hoofdgebouw uit te breiden.

Het Huisvestingsplan wordt 24 september besproken in de gemeenteraad. Gaan de raadsleden akkoord, dan volgen er weer gesprekken tussen gemeente, scholenstichtingen en kinderopvangorganisaties. Plaizier: ,,Dan maken we ook een precieze tijdsplanning.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal