Volledig scherm
Down The Rabbit Hole 2018. © gratis

Festival Down The Rabbit Hole ‘goudmijn’ voor Beuningen

BEUNINGEN - De gemeente Beuningen ‘profiteert’ van Down The Rabbit Hole (DTRH). Het muziekfestival bij de Groene Heuvels in Ewijk levert toeristenbelasting op. Ook voor campingeigenaren, grondeigenaren en winkeliers betekent het evenement extra omzet.

Een aantal jaar geleden benaderde concertorganisatie MOJO de gemeente Beuningen met het plan voor een meerdaags festival op de Groene Heuvels. 

‘Een mooi plan, passend bij de mogelijkheden van het recreatiegebied’, schrijft een gemeentewoordvoerder. ‘Er waren vaker organisatoren geïnteresseerd in de locatie, maar dat leidde nooit tot een concreet evenement.’ In 2014 wel: toen vond de eerste editie van DTRH plaats, met zo’n 10.000 bezoekers.

Quote

Als er geen DTRH was geweest, had de camping lang niet zo vol gestaan.

Caroline Vonk, Eigenaresse camping De Muk

Bijna 220.000 euro

Dit weekend verwacht MOJO 35.000 mensen. De toeristenbelasting die zij betalen, komt in een fonds terecht. Dit jaar bedraagt die belasting in de gemeente Beuningen 1,57 euro per overnachting. Stel dat alle festivalgangers  de maximale vier nachten blijven slapen, levert dat de gemeente bijna 220.000 euro op.

Volledig scherm
Down The Rabbit Hole 2018. © gratis

Van de opbrengst van de toeristentax financiert Beuningen de promotie van de gemeente. ,,Op die manier heeft de hele gemeente iets aan het festival. DTRH is sowieso een prachtige promotie voor onze gemeente en ook de regio”, zegt wethouder Henk Plaizier. Naast de belasting ontvangt Beuningen geld van MOJO op grond van de zogeheten ‘legesverodening’. Het gaat dit jaar om 13.834,80 euro.

In het centrum boodschappen doen

Volgens Plaizier halen ook inwoners en ondernemers financieel voordeel uit het festival. ,,Ik hoor dat veel festivalgangers niet drie dagen lang op het terrein blijven, maar bijvoorbeeld even het centrum van Beuningen ingaan voor boodschappen.”

Om dezelfde reden is de Bergharense supermarkt (gemeente Wijchen), die dichtbij de Groene Heuvels ligt, al een aantal jaar op zondag open tijdens DTRH. ,,En dat doen we niet voor niets’’, zegt een medewerker.

Quote

Een paar weken per jaar staan we een stuk land af voor DTRH. Die verhuur zien we als een mooi extraatje.

Wenda Tax, Geitenhouder

Campings

Volledig scherm
Down The Rabbit Hole 2018. © Eveline Van Elk

Anderen die aan het festival verdienen, zijn boeren die hun grond verhuren aan MOJO. Zoals de familie Tax. Sinds een aantal jaar wordt een deel van hun grasland gebruikt als festivalcamping.

,,Ons hoofdinkomen halen we uit onze geitenhouderij. Een paar weken per jaar staan we een stuk land af voor DTRH. Die verhuur zien we als een mooi extraatje”, zegt Wenda Tax. De verhouding met de organisator is volgens haar ‘heel goed’. ,,Zelf gaan we ook naar het festival. We krijgen toegangskaarten.”

Niet alle festivalgangers staan op de DTRH-camping. Een deel kiest voor een rustigere plek op een camping in de buurt. Zoals bij De Tolbrug in Bergharen en De Muk in Winssen. ,,Het is een heel goed weekend voor ons”, zegt Caroline Vonk, eigenaresse van De Muk. ,,Als er geen DTRH was geweest, had de camping lang niet zo vol gestaan. We verhuren dit jaar ook fietsen, hebben een frietwagen, een pendelbus en een ontbijtservice.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal