Run op handgel vanwege coronavirus.
Volledig scherm
Run op handgel vanwege coronavirus. © Paul Rapp

Filmfestival Go Short afgelast: dit gaat ook allemaal niet door in regio Nijmegen

Overzicht Nijmegen e.o./ updateREGIO NIJMEGEN - Wie binnenkort een voorstelling of andere activiteit gepland heeft in de regio Nijmegen, moet goed opletten of het wel doorgaat. Bijeenkomsten waar meer dan 100 mensen naartoe zouden komen zijn verboden vanwege het coronavirus. Steeds meer organisatoren zeggen dus hun evenement af. Onderstaand overzicht wordt voortdurend aangevuld.

Het concert van Frans Bauer in De Vereeniging in Nijmegen bijvoorbeeld, donderdagavond, gaat niet door, net als het concert van Legendary Albums.

Go Short

Go Short, het internationale festival voor korte film in Nijmegen is geannuleerd. De 12de editie van Go Short was gepland voor 1 tot en met 5 april.

Het festival toont de beste korte films van Europa, meer dan 350. Het wordt bezocht door filmmakers uit binnen- en buitenland, er is een scholenprogramma voor zo’n 3.500 leerlingen en er komen duizenden mensen naar de films kijken.

Vanwege de noodmaatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, vindt de organisatie het niet verantwoord het festival te houden.

Reis naar Malawi

Vreselijk balen is het voor twintig leerlingen van Havo Notre Dames des Anges in Ubbergen. Door een reis naar het Afrikaanse ontwikkelingsland Malawi is vrijdagmiddag op het laatste moment een streep gezet. De scholieren zouden zondag vertrekken om er twee weken lang de scholenband met een middelbare school daar te onderhouden.

,,We kunnen het niet door laten gaan”, zegt directeur Marij van Deutekom. ,,Als ze daar aan komen, moeten ze meteen twee weken in quarantaine. Mensen uit Malawi zeggen ook: ‘kom alsjeblieft niet’. Ze zouden het heel erg vinden als we het virus meebrengen.” Leerlingen spaarden per persoon 2.000 euro om de reis en inentingen te betalen en om ontwikkelingshulp te bieden. Volgens Van Deutekom zijn ze dat geld kwijt. ,Je kunt je hier niet tegen verzekeren.”

Leerlingen reageerden geëmotioneerd op het besluit, zegt de directeur. ,,Ook bij een aantal ouders stonden de tranen in de ogen. ,,Leerlingen hebben zo veel tijd gestoken in de voorbereiding, acties gehouden om geld te verdienen. Dit is niet te verzachten.”

Afrika Museum

Het Afrika Museum is per direct gesloten. ‘In lijn met het landelijke beleid met betrekking tot het coronavirus sluit het Afrika Museum de deuren voor het publiek tot en met 31 maart 2020. De sluiting is buitengewoon vervelend voor onze bezoekers. Voor iedereen geldt dat zij volgende maand weer van harte welkom zijn in ons museum', meldt het museum. Wie online al een kaartje had gekocht, krijgt het geld terug.

Museum Het Valkhof

Ook museum Het Valkhof blijft komende tijd dicht . ‘In lijn met het landelijke beleid en de richtlijnen van de Museumvereniging met betrekking tot het coronavirus heeft Museum Het Vakhof besloten van 13 tot 31 maart de deuren te sluiten.’

Orientalis

Museumpark Orientalis is vrijdag nog gewoon open. Maar dat is voorlopig voor het laatst, want ook dit museum blijft vanaf zaterdag dicht voor al het publiek. Tot nader order, meldt Orientalis.

muZIEum

In de rij gesloten musea heeft ook het muZIEum zich gevoegd. Veiligheid van bezoekers en medewerkers staat voorop, meldt het museum.

Bastei

De Bastei, centrum van natuur- en cultuurhistorie in Nijmegen, gaat vanaf zaterdag dicht in verband met het coronavirus. De opening van de nieuwe tentoonstelling ‘Verbeelding van de Waal’, die vandaag zou plaatsvinden, is afgezegd. 

Lindenberg

Cultuurinstelling De Lindenberg liet donderdag nog weten dat kleinschalige voorstellingen zouden doorgaan maar heeft vandaag toch besloten alle cursussen en optredens af te zeggen en op een later tijdstip in te halen. In overleg met de gemeente Nijmegen is besloten alle voorstellingen, cursussen, lessen en bijeenkomsten die gepland staan tot en met 31 maart 2020 af te zeggen.

,,Alleen kleine vergaderingen die gepland staan kunnen doorgaan", zegt directeur Teddy Vrijmoet. ,,Ook zijn mensen die gebruik maken van onze oefenruimtes zijn nog steeds van harte welkom.” Het Lindenberg Café blijft open, echter met beperktere openingstijden. Mensen die kaartjes hebben voor optredens die worden afgezegd, krijgen telefoon of mail.

LUX Nijmegen

LUX blijft films vertonen met maximaal de helft van de zaalbezetting, meldt directeur Pien Houthoff. De horeca blijft open maar bij meer dan 80 bezoekers worden mensen verzocht thuis of ergens anders een drankje te drinken na de film.

De theatervoorstelling zondag van Corrie van Binsbergen en Frédérique Spigt wordt afgelast.

Sportgala

Zo is ook het Nijmeegse sportgala dat morgenavond zou worden gehouden in de Jan Massinkhal afgelast. Op deze Avond van de Nijmeegse Sport zouden de winnaars van de sportprijzen van 2019 bekend gemaakt worden. Er komt een Nijmeegs sportgala op een andere datum dit jaar.   

Stevensloop

Ook de Stevensloop die volgend weekeinde (21 en 22 maart) zou worden gehouden in Nijmegen, gaat niet door. Meer dan 8.500 hardlopers hadden zich ingeschreven voor de hardloopwedstrijd op zondag en de stadscross de avond ervoor.

Het is een enorme domper voor de organisatie. ,,Balen,” reageert Alexander Vandevelde van stichting Zevenheuvelenloop, organisator van de Stevensloop. Of het hardloopevenement wordt verzet naar een andere datum? ,,Het is nog te vroeg om daar iets over te zeggen. We gaan ons beraden en kijken wat we wél kunnen doen voor de hardlopers.”

Evacuatiemonument

De onthulling van het evacuatiemonument en de wandelroute bij de Thornsche Molen in Persingen, gepland voor vrijdag 20 maart, is uitgesteld. Dat heeft de gemeente Berg en Dal besloten. Een nieuwe datum is nog niet bekend. 

Excursies en evenementen

De maandelijkse liturgieviering van het Nijmeegs Byzantijns Koor zaterdag (14 maart) gaat ook niet door, meldt de organisatie. Hetzelfde geldt voor het Alzheimer Café in het Oud Burgeren Gasthuis in Nijmegen, van dinsdag 17 maart. Het Alzheimer Café van woensdag 25 maart in Nijmegen-Dukenburg is ook afgelast.

De excursie langs geopaden vanaf de Canadese begraafplaats in Groesbeek, die voor woensdag 18 maart op de agenda stond, is eveneens afgelast.

De Poldermars van wandelsportvereniging de Roodborstjes door de Ooijpolder gaat zondag 15 maart niet door. De mars zou voor de 50ste keer gelopen worden Mogelijk wordt de tocht naar oktober verschoven.

Een culturele avond op 25 maart in ’t Môk’s Café in Mook is van de agenda gehaald. Artiesten die zouden optreden, hebben te kennen gegeven vanwege het virus niet op het podium te willen staan.

Een dorpsbijeenkomst op 25 maart in Berg en Dal is geschrapt. In dorpshuis Kerstendal stond een inwonersbijeenkomst over de dorpsagenda op de agenda.

De Armeense culturele middag van de Verenigde Armeniërs in Nederland, gepland voor zondag 15 maart in Wijkcentrum Dukenburg in Nijmegen, gaat ook niet door. De middag is uitgesteld tot de herfst.

Pompekliniek

Vanwege het coronavirus is ook de open dag op 21 maart 2020 bij de Pompekliniek in Nijmegen afgelast. Dat geldt ook voor de open dag bij de locatie in het Brabantse plaatsje Zeeland voor Langdurige Forensisch Psychiatrische Zorg.

Maas en Waal