Volledig scherm
© Archieffoto

Frauderende fruitteler uit Weurt hangt celstraf boven het hoofd

WEURT - Het openbaar ministerie eist een celstraf van zeven maanden tegen een 52-jarige fruitteler uit Weurt voor fraude. Hij zo hebben gesjoemeld met zijn boekhouding en Poolse werknemers stelselmatig te weinig hebben uitbetaald.

Justitie kreeg de fruitteler deze zomer na een anonieme tip in de smiezen. Al snel bleek dat op grote schaal werd geknoeid met het salaris van in ieder geval zes Poolse seizoenarbeiders. Ze kregen te weinig uren uitbetaald en het loon dat ze ontvingen - zes euro netto per uur - is ook nog eens onder het toegestane wettelijke minumumloon. De Weurtenaar spaarde op die manier ruim 35.000 euro uit, berekende justitie.

Ontkenning
De fruitteler ontkende donderdag tegenover de rechter in alle toonaarden. „Uitbetaling van loon liet ik aan mijn boekhouder over. Daar heb ik ook helemaal geen verstand van. Volgens hem is zijn boekhouder in de fout gegaan.

Boekhouder
Op zijn beurt beweerde de boekhouder, een 59-jarige man uit Oosterhout, alles in opdracht te doen van de fruitteler. Eerder verklaarde hij tegenover de politie dat de teler 'vreselijk dominant' was. 'Het type dat met een dikke sigaar in zijn mond toekijkt hoe anderen voor hem aan het werk zijn.’ De Oosterhouter hangt een werkstraf van 200 uur boven het hoofd. Volgens de officier van justitie had hij uit hoofde van zijn beroep moeten weten dat er iets niet in de haak was.

Erbarmelijke omstandigheden
Aanvankelijk wilde het OM de Weurtenaar ook vervolgen voor uitbuiting van de seizoenarbeiders. Ze zouden onder erbarmelijke omstandigheden in vervallen caravans achter de fruitgaard leven. Volgens de officier van justitie bleek daar uiteindelijk toch te weinig fundament voor te zijn: „Wel heeft hij zich schuldig gemaakt aan slecht werkgeverschap, maar dat is in Nederland niet strafbaar.”

Omweg
De raadsvrouwe van de fruitteler betoogde dat de aanklager nu via een zijweg de man alsnog achter de tralies probeert te krijgen: „Door justitie is flink ingezet op uitbuiting. Daarvan bleek uiteindelijk geen sprake, dus nu proberen ze het op deze manier.”

De rechtbank doet donderdag 8 december uitspraak.

Maas en Waal