Volledig scherm
De aarden wal langs de Duitse Bocht in de A73 wordt weer op hoogte gebracht, zodat Beuningenaren iets rustiger kunnen slapen. © DG

Geluidwal langs 'Duitse bocht' A73 terug op hoogte

BEUNINGEN - Graafmachines staan deze week bovenop de geluidwal langs de A73 bij Knooppunt Neerbosch: er komt weer een laag aarde bovenop. Door de zetting, als gevolg van het gewicht, was de kleiberg iets lager geworden.

De geluidwal moet de zuidoosthoek van Beuningen - waar de laatste grote woonwijk is gebouwd - beschermen tegen het lawaai, dat het verkeer vanuit Brabant/Limburg richting Knooppunt Ewijk door deze zogenaamde 'Duitse bocht' met zich meebrengt. De wal is enkele jaren gelegen aangebracht en zoals elk talud moet het zich zetten: een stukje inklinken. ,,En dan krijg je ook wat slechtere plekken, die nu steviger worden gemaakt", laat een woordvoerster van de gemeente Beuningen - eigenaar van de wal - desgevraagd weten. Maar bovenal wordt de wal nu weer op hoogte gebracht, zodat ie dan definitief klaar is. 

Geen scherm bovenop

Bovenop de aarden wal komt nog een betonnen rand. Waarvoor die dient is onduidelijk: er komt immers niet iets als een plexiglasscherm of houten scherm bovenop. Afgelopen jaar hebben omwonenden uit Beuningen geklaagd dat de wal niet goed was aangelegd en het verkeerslawaai er massaal 'overheen waait'. Maar de gemeente kan daar vooralsnog niets mee. Wel gaat de gemeente - los hiervan - volgend jaar langs zowel de A73 als de A50 de effecten van fijnstof meten. Schone lucht heeft in Beuningen een hogere prioriteit dan lawaaibeperking gekregen. Bovendien loopt het verkeer op deze plek steeds vaker vast en staat de file daar dan te walmen.

De werkzaamheden op geluidwal duren nog tot eind volgende week. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal