Henk liet op eigen kosten gedenkbord maken voor ‘zijn’ burgemeester: nu is het met vuurwerk opgeblazen

VIDEOBEUNINGEN - Kapot. Alsof het gescheurd kladpapier en geen plaatstaal is. Zo staat het ‘monument voor een goede burgemeester’ erbij. Het bord met de tekst: Carol van Eert | Uit-Zicht van Beuningen is waarschijnlijk met zwaar vuurwerk opgeblazen.

Een eerbetoon aan vertrekkend burgemeester Carol van Eert van de gemeente Beuningen. Dat plaatste oud-wiskunde docent Henk Oerlemans precies twee jaar geleden op de geluidswal tussen de A73 en de toekomstige recreatieplas Beuningse Plas. 

Het monumentje was bedoeld om de vertrekkende eerste burger een pluim op de hoed te steken. Henk Oerlemans was jaren een politieke rebel in Beuningen. Hij leidde tientallen jaren geleden het verzet tegen de komst van de vuilnisbelt tussen Weurt en  Beuningen. Hij zorgde ervoor dat de burgemeester die afval-energiecentrale ARN wel toestond een straatnaambordje kreeg langs die gigantische vuilnishoop: het Lurvinkpad. En hij was jarenlang kritisch op zittend burgemeester Huib Zijlmans.

Het geschonden herdenkingsbord in Beuningen.
Volledig scherm
Het geschonden herdenkingsbord in Beuningen. © DG

Een goede burgemeester

Oerlemans ontwierp, bestelde en bekostigde het bord zelf als cadeau aan Van Eert. Hij was trots dat het gelukt was. Deze burgemeester had het beste voor Beuningen voor ogen, was Oerlemans’ overtuiging. 

En Van Eert van vereerd en dankbaar. Inmiddels is het monumentale bord al eens verdwenen. Beunings wethouder Piet de Klein vond het bord terug op de gemeentewerf en liet het officieel herplaatsen op de oorspronkelijke plek. Nu als officieel gemeentelijk bord.

Quote

Ik had er geen idee van. Wie doet nou zoiets. Ik zal meteen contact opnemen met de gemeente Beuningen

Henk Oerlemans
Henk Oerlemans onthult bord bij geluidswal,
Volledig scherm
Henk Oerlemans onthult bord bij geluidswal, © Eveline Van Elk

Afgeschreven?

Maar met de recente vernieling lijkt het bord definitief afgeschreven. Oerlemans is geschrokken bij het zien van de foto's. ,,Ik had er geen idee van. Wie doet nou zoiets. Ik zal meteen contact opnemen met de gemeente Beuningen’’, laat Oerlemans weten. Hij woont in de buurt van de toekomstige recreatieplas. De vraag is of de gemeente Beuningen ervoor gaat zorgen dat het unieke bord opnieuw gemaakt wordt. Het ontwerp heeft Oerlemans nog. 

En als het opnieuw kan worden geproduceerd is de vraag of het opnieuw op deze plek op de geluidswal moet komen te staan. Die verlaten plek blijkt toch kwetsbaar en vandalismegevoelig. 

Maas en Waal