Zakken met asbestplaten worden geloosd op het terrein van de ARN in Weurt.
Volledig scherm
PREMIUM
Zakken met asbestplaten worden geloosd op het terrein van de ARN in Weurt. © Bert Beelen

Hier belandt alle asbest uit de regio: ‘Storten is de minst slechte oplossing. Helaas’

SAMBEEK - Decennialang werd bij de bouw van huizen, boerderijen en schuren asbest gebruikt. Het spul was goedkoop, brandwerend, isolerend en ijzersterk. Tot bleek dat asbestvezels kankerverwekkend kunnen zijn.

Een goede manier om het materiaal af te breken, is er niet. Dus wordt het op een vuilnisbelt gegooid. Komende week stemt de Eerste Kamer over een asbestverbod.

Niets aan het toeval overgelaten

Een gele vrachtwagen van een sloopbedrijf uit Sambeek rijdt het terrein van afvalverwerker ARN in Weurt op.

Een klep over de twee laadbakken, die gevuld zijn met grote witte zakken. De inhoud? Asbestplaten, afkomstig van het dak van een basisschool in de regio.

De zakken zijn dubbelwandig en hermetisch afgesloten. Omzichtig rijdt de chauffeur naar de plek waar hij zijn lading moet lossen.

Eenmaal boven laat hij de witte zakken langzaam uit de laadbak glijden, alsof het om explosief materiaal gaat. Eén ding is duidelijk: als het op asbest aankomt, wordt niets aan het toeval overgelaten.

Quote

Binnen wat we nu kunnen in Nederland, is dit de minst slechte oplossing

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal