Volledig scherm
Eef Boogmans, bakker van 68 jaar, maakt furore met koekjes Dutch & Dapper die hij heeft ontwikkeld met een collega. ,,Van een lekker koekje word je niet dik.'' © Paul Rapp

Hit in het winkelschap: de koekjes van Eef

BEUNINGEN - Het is een hit in het winkelschap, de koekjes die de Beuningse bakker Eef Boogmans (68) heeft ontwikkeld, samen met zijn collega Maarten Kranenburg (70). Dutch&Dapper,  zo heet het koekje dat sinds een paar weken in de supermarkt ligt.

,,Een lekker koekje, ouderwets, zoals vroeger. Met echte roomboter erin'', zegt de Beuningse bakker. Want de light-hype is alweer over. ,,En van een lekker koekje word je niet dik. Tenzij je er heel veel van eet.''

Hij is al een paar jaar gepensioneerd, net als zijn collega Maarten, maar hun werkgever bakkerij Van Delft in Harderwijk wilde hen niet kwijt. De afgelopen jaren keken de bakkers nog eens kritisch naar veel koekjes in de supermarkt. ,,De kwaliteit is maar zozo”, meent Eef Boogmans. ,,Je merkt dat recepturen in de loop der jaren zijn veranderd om de productie goedkoper te maken of de koekjes langer vers te houden.” 

Daarom hebben de ‘senior bakkers’ voorgesteld om zelf koekjes te ontwikkelen en een eigen merklijn te bedenken. En de directeur zei 'ja'. 

Combinaties

Een lekker koekje ontwikkelen, met die opdracht gingen Eef en Maarten aan de slag. De hele dag dingen bedenken, praten met leveranciers, aparte combinaties ontwikkelen met noten, framboos, karamel, chocola, zeezout en de smaak van roomboter. Koekjes bakken, proeven. Wat vinden ze ervan? Teveel fruit? Te zoet? Een jaar en veel proefkoekjes later zijn ze nu op de markt. ,,Ik ben wel te zwaar, van de koekjes", zegt Boogmans, ,, Als ik er eentje proef, eet ik die ook helemaal op. Dus ik moet een paar keer per jaar wel aan de lijn doen.''

Roomboter

In de koekjes van Dutch&Dapper is 100 jaar ervaring in het bakkersvak samengebald. Roomboter, dat is het geheim. ,,Toen ik bij de banketfabriek NOBO in Ede werkte,  liep de verkoop van spritskoeken terug. We hebben de spritsen lekkerder gemaakt door ze te verrijken met roomboter en toen begon het weer te lopen. Ik zit al vijftig jaar in het bakkersvak,  om de tien jaar word je geconfronteerd met de light-hype en daarna sterft het product een stille dood.''

De koekjes liggen nu in drie varianten bij Albert Heijn in het schap. Eef heeft voor het weekeinde nog zijn 'eigen' koekjes gekocht. Want ze gaan snel op in Huize Boogmans. 

Maas en Waal