Voor inwoners van de gemeente Beuningen die niet meer weten hoe ze hun administratie op de rit moeten krijgen, is er nu hulp.
Volledig scherm
Voor inwoners van de gemeente Beuningen die niet meer weten hoe ze hun administratie op de rit moeten krijgen, is er nu hulp. © ANP XTRA

Hulp voor Beuningenaren die zich geen raad weten met administratie

BEUNINGEN - Inwoners van de gemeente Beuningen die zich geen raad weten met hun administratie krijgen vanaf maart hulp. Vrijwilligers gaan dorpsgenoten helpen met hun ‘papierenwerk’. 

Voor bepaalde doelgroepen is die hulp er al langer. Zo helpen Vluchtelingenwerk en de Seniorenvereniging inwoners bij hun administratie. Alleen moet die dienst er eigenlijk voor iedereen zijn, zei de gemeente Beuningen. Valerie Bekkers, medewerker van welzijnsstichting Perspectief, pakte die vraag op. Met succes. Vanaf begin maart heeft Beuningen, net als vele andere gemeenten, een eigen administratiehulppunt. 

Negen vrijwilligers

Negen vrijwilligers, een aantal met een financiële achtergrond, meldden zich hiervoor aan. Allemaal volgden ze een cursus van Nibud (hét kenniscentrum voor de huishoudportemonnee) en vanaf komende maand gaan ze inwoners helpen. De vragen die op hen afkomen, kunnen volgens Bekkers héél verschillend zijn. ,,Bijvoorbeeld over één vage brief. Misschien weet een inwoner zich geen raad meer met de doos administratie die al een tijd bij hem thuis staat. Of hield een partner altijd het papierenwerk bij en is diegene onlangs overleden.” 

Wie hulp zoekt, krijgt altijd eerst Bekkers aan de telefoon. Zij schat in of ze de inwoners verder kunnen helpen. Als dat het geval is, stuurt ze er een van de vrijwilligers naar toe. ,,Het is niet de bedoeling dat onze mensen de administratie mee naar huis nemen en daar alles wegwerken. Ze gaan juist samen met de inwoners zitten om hen verder te helpen. Zodat ze het over een tijdje misschien wel zelf kunnen.”

Invulpunt

Naast hulp aan huis komt er iedere eerste dinsdag van de maand een invulpunt bij de Bibliotheek Beuningen. Iedereen met vragen over de administratie is daar tussen 10.00 en 12.00 uur welkom voor informatie. ,,Het kan ook zijn dat iemand niet weet of hij recht heeft op een bepaalde regeling. Dat kunnen we dan bekijken”, zegt Bekkers. ,,We proberen zoveel mogelijk te doen. Als mensen echt schulden hebben, en daar moet iets mee gedaan worden, schakelen we experts in.”   

Bekkers hoopt dat er veel mensen, die het nodig hebben, gebruik van zullen maken. ,,De vraag is groot hoor ik van verschillende partijen.” Wel is er een zorg: dat mensen durven te komen. ,,Niemand hoeft zich te schamen. Het is heel laagdrempelig. Waarom zou je het niet doen als je er door geholpen wordt?” 

18 jaar en dan?

Bekkers is ook van plan om themabijeenkomsten te houden over onderwerpen die met administratie te maken hebben. Bijvoorbeeld over wat je allemaal moet regelen als je 18 jaar wordt. ,,We kijken de komende tijd waar behoefte aan is.”

Wie gebruik wil maken van de hulp, kan vanaf 3 maart bellen naar Perspectief (024 675 0939). 

Maas en Waal