Volledig scherm
PREMIUM
Een medewerker van IJssalon Juultje in Druten voorziet kinderen van een smurfenijsje. © David van Haren

IJs is hot, zolang het niet te heet is

IJsmeestersBEUNINGEN / DRUTEN - IJs is razend populair. Dat weten ijsmakers Pieter Loeffen, Yara Wennekes en Alec Conner maar al te goed. Toch zijn de bekende ijsmeesters uit het Land van Maas en Waal opgelucht dat de extreme hitte voorbij is.

Volledig scherm
Alec Conner © David van Haren

Alec Conner, IJssalon Juultje, Druten. IJsmaker sinds 2004

Hoe heeft u ijs leren maken?
,,De vorige eigenaar verkocht al softijs aan het raam. Mensen waren daar enthousiast over. Ik heb het pand vervolgens omgebouwd tot de huidige ijssalon. In het IJscentrum in Wageningen heb ik ijs leren maken. Het is net als een taart bakken, er is een aantal basisprincipes. Je moet alles secuur afwegen. Te veel suiker kan het ijs zacht maken. Als ik een recept bedenk, ga ik met ingrediënten spelen.”

Bijzondere smaken?
,,Ik kom oorspronkelijk uit Groot-Brittannië. Dingen uit het verleden geven me ideeën. Je hebt daar bijvoorbeeld Jaffa Cakes, hier zijn dat PiM’s-koekjes. Van die smaak heb ik ijs gemaakt. Maar ik probeer ook donutijs te maken. Toen we begonnen was er nauwelijks speciaal ijs te krijgen. Nu hebben we vegan ijs, chocolade-ijs op waterbasis met crunch erdoorheen.”

Ideaal ijsweer?
,,We hebben tijdens het hete weer goede dagen gehad, dat kan ik niet ontkennen. Maar zo’n 25 à 26 graden, zon en weinig wind is het beste. Wij zitten dicht bij de dijk en er komen daarom veel fietsers een ijsje eten. Als er veel wind staat, merk je dat er minder klanten zijn.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal