Volledig scherm
De speelplek met uitkijktoren bij het grindgat in Weurt. © DG

Illegale party's bij Weurtse uitkijktoren

WEURT - De nieuwe speel- en uitkijklocatie bij het Weurtse Grindgat, aangelegd voor kinderen en rustzoekers, is door jongeren ontdekt als feestlocatie. Zondagochtend greep de politie in bij een dancefeest waarbij op dat moment nog zo'n honderd mensen aanwezig waren.

Weurtenaren melden dat er twee weken geleden een vergelijkbaar feest op het schiereilandje is gehouden, ogenschijnlijk ook met professionele apparatuur. Bij politie en gemeente is daarover niets bekend. 

Ook het meest recente technofeest, zoals wijkagent David Strankinga het evenement omschrijft, kwam pas laat bij de autoriteiten in het vizier. Na een melding gaven agenten de feestgangers rond een uur of tien opdracht de muziek te stoppen, de partytenten af te breken en de boel te fatsoeneren. Volgens Strankinga werd daar 'keurig' gehoor aan gegeven.

Uitkijktoren

Het schiereilandje,  waarop vroeger een steenfabriek, een smederij en een scheepswerfje stonden, is de afgelopen twee jaar veiliger en beter toegankelijk gemaakt. Er staan picknickbanken, er zijn klautertakken en een uitkijktoren biedt sinds vorig jaar zicht op de wijde omgeving.

De grond is van de provincie Gelderland. Die is niet blij met de feesten. ,,Die plek is bedoeld voor extensieve recreatie", zegt Patricia van Eijndthoven, projectleider voor de herinrichting van de Beuningse uiterwaarden. ,,Het is belangrijk dat het netjes blijft en er geen overlast is.’’

Volgens Van Eijndthoven komt er snel een beter hek om auto's te weren: ,,Maar dat garandeert niks. Het huidige hek staat open omdat de sloten toch steeds werden vernield.’’

Overlast

In de buurt is er, voor zover bekend, geen overlast geweest. De eerste bewoning ligt op zeker en halve kilometer aan de Scharsestraat. Daar hoorden enkele aanwonenden buiten wel wat bonkgeluiden, maar die kwamen vermoedelijk van het Drift Festival bij het Nijmeegse Vasimcomplex. Op wooncomplex De Bunswaard drong  geluid door, maar geklaagd is er niet.

Illegale dansfeestjes in de buitenlucht, vaak compleet met drankverkoop, toiletten en een podium, zijn al zeer lang populair onder jongeren. In de regio vonden ze de afgelopen jaren bijvoorbeeld plaats onder de Nijmeegse Oversteek en bij de oude steenfabriek in de Deester uiterwaarden. Over het algemeen stoppen ze netjes als de politie arriveert.

Grazers

Volgens beheerder Marc Buchner van natuurorganisatie Free Nature hebben de konikpaarden en runderen in de uiterwaarden geen last gehad van het feest, omdat hun graasgebied minstens 800 meter verderop eindigt.  Volgens Van Eijndthoven is het echter wel de bedoeling de dieren op termijn ook op het schiereiland te laten grazen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal