Volledig scherm
Een warmtepomp in een huishouden. © ANP

Inwoners weten eind 2021 wanneer huis gasloos is

BEUNINGEN - Of de Beuningse wijk Centrum Oost als eerste van het gas afgaat, zoals de gemeente eerder riep, is nog maar de vraag. Aan het eind van volgend jaar is duidelijk in welke volgorde de gemeente Beuningen gasloos wordt.  

Nieuwbouwwoningen krijgen nu al geen gasaansluiting meer in Nederland. Over dertig jaar is het ook voor bestaande huizen verboden om aardgas te gebruiken. Koken op gas is daarna bijvoorbeeld niet meer mogelijk, maar ook het met gas verwarmen van woningen is dan verleden tijd. Dat moet allemaal op een andere manier gebeuren. Bijvoorbeeld elektrisch, door middel van een warmtenet of warmtepomp. 

Plan

De komende tijd stelt de gemeente Beuningen met onder andere netbeheerder Alliander en woningcorporatie Woonwaarts  een plan op. Daarin komt te staan wat voor welke buurt het beste alternatief is voor gas. ,,Alle technieken die gebruikt kunnen worden, passeren de revue. Dan kijken we per wijk wat het meest realistisch is", zegt wethouder Piet de Klein. 

Volgens hem is hier mogelijk ook een rol weggelegd voor afvalcentrale ARN in Weurt. ,,De ARN geeft al warmte aan Nijmegen. Er is capaciteit genoeg om meer woningen te verwarmen. We moeten kijken welk deel van Beuningen ervoor in aanmerking komt.” 

Beuningse Plas of Centrum Oost?

De komende jaren wordt tevens duidelijk in welk tempo en welke volgorde de wijken van het gas afgaan. Staan de vrij nieuwe woningen van de Beuningse Plas op de nominatie, omdat die het meeste gas verbruiken? De Notenhof omdat het een relatief kleine buurt is? Of is het toch Centrum Oost, de wijk waarvan in 2017 al werd gezegd dat bewoners mogelijk binnen een paar jaar hun huis anders moeten verwarmen? 

Reden om toen Centrum Oost te noemen, was omdat er in die buurt meer ‘uitdagingen’ zijn. Zo moeten ook de wegen en het riool er vernieuwd worden. Dat is volgens De Klein nu niet meteen meer reden om met Centrum Oost te starten. ,,We proberen zoveel mogelijk dingen tegelijk aan te pakken. Als een wijk met een slechte weg pas over twintig jaar aan de beurt is omdat dat zo uitkomt, laten we het straatwerk niet liggen.” 

Kostenplaatje 

De wijk die als eerste aan de beurt is, is volgens De klein ook niet één, twee, drie van het gas af. ,,Het is makkelijk gezegd, zonder gas, maar dat is het niet. Je moet er zorgvuldig mee omgaan. In het proces is ook een belangrijke rol weggelegd voor de inwoners. Als we meer weten kunnen we met hen om tafel.” Dan wil de wethouder ook inzicht geven in de kosten. ,,Er worden ruwe schattingen gemaakt van enkele tienduizenden euro’s.  Zelf vind ik dat de rijksoverheid een groot deel  voor de rekening moet nemen.”

De 11.185 huizen die in de gemeente Beuningen staan, gebruiken op dit moment bij elkaar zo’n 15.599.000 kubieke meter gas per jaar. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal