Volledig scherm
Frans Litjes verkoopt kerstbomen aan de Klef. © De Gelderlander

Kerstboomverkopers Van Heemstraweg aan het woord: ‘Verser kan niet, Maas en Waalse grond is goed’

BEUNINGEN - Wie een (echte) kerstboom wil, hoeft in Maas en Waal niet ver te zoeken. Je rijdt over de Van Heemstraweg en daar kom je vele kerstboomverkopers tegen. Drie ondernemers van deze ‘kerstbomenboulevard’ aan het woord.  

Volledig scherm
Richard Bull. © David van Haren

Richard Bull, eigenaar van het gelijknamige tuincentrum in Beuningen:
Het is deze zaterdagochtend al vroeg druk bij tuincentrum Bull. Vooral met de verkoop van kerstbomen. Mensen rijden af en aan om de mooiste boom te komen uitzoeken. ,,Dit weekend raken we wel de helft van de bomen kwijt”, zegt eigenaar Richard Bull. Dan heeft hij het over zo'n 1.500 stuks. In totaal verkoopt hij er deze maand rond de 3.000. De eerste bomen gingen vorige week al over de toonbank. ,

Volledig scherm
Frans Litjes. © David van Haren

,Je ziet dat mensen steeds vroeger de kerstboom zetten. Vroeger was 5 december echt heilig. Het mocht pas daarna, nu niet meer. Helemaal niet bij gezinnen met oudere kinderen die geen Sinterklaas meer vieren.” Zoals bij Bull, daar staat de boom ook al. Wie de kerstboom bij hem koopt, zegt hij, kan dat in goede kleding komen doen. ,,Zelfs in een witte trouwjurk. Onze jongens zorgen dat de boom netjes in de auto komt. De klant hoeft niet vies te worden.”

Frans Litjes, verkoopt kerstbomen aan de Klef in Ewijk:
De achtertuin van de familie Litjes staat in december vol met kerstbomen. De bomen komen uit Heesch waar Frans Litjes ze kweekt. Een deel verkoopt hij door aan grote partijen. Een jaar of dertig geleden dacht hij: ‘waarom ga ik zelf geen kerstbomen verkopen in Ewijk?’ ,,Ik woon dichtbij De Klef, een bekende plek in het dorp, waar veel mensen komen.” 

Om daarnaast klanten te trekken die hem niet kennen, hangt hij jaarlijks een bord op langs de Van Heemstraweg. De verkoop loopt ook dit jaar weer goed. Een paar weken geleden, toen Litjes nog niet eens begonnen was, stonden al de eerste mensen voor de deur. Hij gaat door tot de dag voor de kerst. ,,Aan het eind komen vaak Polen nog een boom halen", zegt Litjes. Hij is zelf eveneens laat. ,,Wij nemen altijd de boom die overblijft en ook die is prachtig.”

Volledig scherm
Theo Jacobs. © David van Haren

Theo Jacobs, verkoopt kerstbomen aan de Reekstraat in Weurt:
Je kunt er niet omheen als je over de Van Heemstraweg rijdt. Aan beide kanten staat een bord: kerstbomen. Een pijl wijst je naar het huis van de familie Jacobs. Kopers kunnen daar onder het genot van bakje koffie en een stukje banketstaaf  - ‘gluwein komt vanmiddag’ - een boom uitkiezen. Theo Jacobs of één van zijn zonen haalt hem dan van het land af. 

,,Verser kan niet. Ik zal je zeggen: die Maas en Waalse grond is ideaal voor kerstbomen.” Tien jaar geleden plantte hij de zo'n 1.500 bomen achter zijn woning.  De afgelopen vijf jaar gingen er steeds bomen vanaf. Deze maand zijn de laatsten aan de beurt. ,,Als ze langer staan, worden ze te groot. Ze moeten nog wel in huis passen.” Nieuwe kerstbomen komen er niet meer in zijn ‘achtertuin’. Het betekent niet dat ook de verkoop stopt. Jacobs wil de bomen misschien gaan inkopen. ,,Tenminste als de prijs gunstig is. Het moet wel leuk blijven, ook voor de mensen.”  

Maas en Waal