Kinderen brengen werkbezoek aan windmolens: ‘Anders dan klimaatspijbelen’

NIJMEGEN - Klimaatspijbelen, maar dan anders. De Kinderdenktank Beuningen, met afgevaardigden van alle Beuningse basisscholen, brengt deze vrijdagmiddag een ‘werkbezoek’ aan Windpark Nijmegen-Betuwe. ,,Wij mogen nog niet klimaatspijbelen, én we leren iets. Dus dat is anders”, zegt Bo Sengers (11). 

De denktank is in het leven geroepen door de gemeente Beuningen. De kinderen geven hun mening over hun visie op een duurzame toekomst, de groep komt dit schooljaar vijf keer samen. ‘Er moet meer naar kinderen geluisterd worden, want het is ónze toekomst’, is het motto.

Goed nieuws: het waait hard 

Volledig scherm
Het werkbezoek van de kinderen. © Bert Beelen

Het is een goeie dag om de vier windmolens langs de A15 eens van dichtbij te bekijken. Het waait hard, en de molens brengen maximale energie op. De leerlingen uit groep 7 en 8, begeleid door William van den Akker van het Dijkmagazijn, mogen eerst een aantal vragen afvuren. Waarom staan er niet méér windmolens? Hoe duur zijn ze? Hoe hoog zijn ze? Wekken ze ook energie op als het windstil is? Zijn ze gevaarlijk voor vogels?

Eerst maar eens van dichtbij kijken. De kinderen mogen de molen niet in, omdat er momenteel onderhoud wordt gepleegd. Te gevaarlijk. Wel ligt er een groot rotorblad naast een van de molens. Uitermate geschikt als klimrek, en leuk voor de foto. Lekker warm, dat is het naast de windmolen. En wat is ie groot. ,,100 meter hoog, en de wieken zijn 50 meter lang”, vertelt gepensioneerd fysicus Dick van Eck. ,,We zijn eigenlijk allemaal windmolens”, verklaart Vince ten Kleij (9), terwijl hij zijn armen spreidt. ,,We zuigen energie op om te leven. Maar wij zijn denk ik niet zo goed voor het milieu.” 

Meer windmolens in 2040? 

Terug naar het huisje naast de windmolens. Die vier molens, die kostten 15 miljoen, vertelt aandeelhouder Rob Smit. ,,We kunnen er hier niet meer neerzetten, want dan nemen ze elkaars ruimte in.” Van Eck geeft nog een les over energie en vermogen. Kachels, mobieltjes, elektrische auto‘s. Over motorkracht, watt en led-lampen. De kinderen begrijpen dat allemaal best goed. In de denktank bevinden zich aardig wat natuurkundigen in de dop, zo blijkt.

Wat vindt de denktank, staan er in 2040, als gemeenten energieneutraal willen zijn, veel meer windmolens? ,,Nee”, zegt Kas Sanders (12). ,,Ze zijn duur, nemen veel ruimte in en mensen willen ook huizen bouwen. Ik denk dat ze iets bedenken wat méér energie opwekt, maar minder ruimte nodig heeft.” Van Eck: ,,‘Ze’ bedenken iets? Misschien ben jij dat wel!” Vince ten Kleij heeft meer vertrouwen in zonnepanelen. ,,Daar komen er veel meer van. En ook meer plastic soep.” De denktank heeft genoeg om over na te denken. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal