Volledig scherm
Een groot deel van het dak van ARN in Weurt is sinds 2013 al bedekt met zonnepanelen. © ARN B.V.

Komst zonnepanelen op vuilverbrander onzeker

WEURT - Het is nog lang niet zeker dat er honderden extra zonnepanelen komen te liggen op het dak van de Weurtse vuilverbrander ARN. De belangstelling voor het project, dat moet worden betaald met geld van particulieren uit de buurt, valt tegen.

Tot nu toe is er voor slechts zo'n 200 panelen ingetekend. De Beunings-Nijmeegse energiecoöperatie NovioVolta wil voor het einde van het jaar echter genoeg geld binnen krijgen voor minstens 375 van de 500 geplande zonnecollectoren die op het langgerekte dak van de ARN passen. Lukt dat niet, dan wordt het initiatief afgeblazen, zegt bestuursvoorzitter Bas van Nistelrooij: ,,Dan is het project kennelijk niet interessant genoeg en moeten we er gewoon een eind aan breien.''

Weinig zon

Mogelijk heeft de noordoostelijke ligging van het dak, dat relatief weinig zon vangt, met de lauwe belangstelling te maken, suggereert Van Nistelrooij. De beste plek op het ARN-complex werd in 2013 al met 800 panelen bedekt. Ook steekt hij de hand in eigen boezem: ,,Misschien ligt het ook aan onze communicatieve vaardigheden.''

Met extra voorlichting, in de vorm van informatieavonden in Weurt, Beuningen en de Nijmeegse wijk Lindenholt, wil Van Nistelrooij de komende tijd alsnog genoeg investeerders over de streep trekken. Ook heeft NovioVolta de zogenoemde postcoderoos richting Nijmegen opgeschoven om meer potentële investeerders te krijgen.

Betrokkenheid

De roos is het gebied waarvan de bewoners die in de panelen investeren hun geld via de belastingdienst kunnen terugverdienen. Ze betalen vijftien jaar lang geen belasting over de energie die 'hun' panelen opleveren. De overheid wil zo lokale betrokkenheid bij milieuprojecten stimuleren.

Door niet het eigen Beuningse kantoor, maar de locatie van de ARN als middelpunt te nemen, heeft NovioVolta nu ook het Nijmeegse bedrijventerrein Westkanaaldijk en de dichtbevolkte Kampwijken van Lindenholt, Oosterhout en Nijmegen Oud-West bij het project betrokken. Inwoners van Ewijk kunnen daarentegen niet meer meedoen.

Wervingsfolder

NovioVolta is ook afgestapt van het principe dat mensen betalen per eenzesde paneel. Mensen nemen liever hele panelen, zo blijkt. Per paneel is de inleg 275 euro. Jaarlijks levert een paneel, zo rekent de wervingsfolder voor, 24 euro aan voordeel op.

Het project krijgt overigens honderd panelen minder dan aanvankelijk bedacht. Dat heeft, aldus Van Nistelrooij, niet te maken met de tegenvallende belangstelling, maar met de schaduwwerking van de hoogbouw van de ARN. Het dak levert genoeg stroom voor ruim dertig huishoudens.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Maas en Waal